blagdanski bonusi

Gradovi krenuli s isplatom božićnica umirovljenicima: Split daje dvostruko više od Zagreba

07.11.2022 u 21:51

Bionic
Reading

Zagrebački umirovljenici ove godine umjesto na 100, mogu računati na 200 kuna. Oni u Splitu dobit će između 300 i 500. Raspon božićnica u Osijeku je od 100 do 400 kuna, a u Rijeci će oni s najnižim mirovinama umjesto lanjskih 300 dobiti 400 kuna

'Negdje su to iznosi koji su primjereni, a negdje su to mrvice, gdje se oni na žalost moraju veseliti tome', rekla je za RTL Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Zbog kritika da gradonačelnici na ovaj način kupuju glasove, u Svetoj Nedelji žele uvesti reda i povećati iznos božićnica najpotrebitijima. 'Dosta često i Njemačke registracije automobila koji nisu jeftini i ti ljudi dolaze po pomoć, taj dio ćemo probati vidjeti da se pravno drugačije regulira. Mislim da je to veći problem i više za osudu nego ovakve mjere koje se proglašavaju populističkima', kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.

Bilo kakva pomoć je dobrodošla, jer svaki četvrti hrvatski umirovljenik na rubu je siromaštva. Kakve božićnice mogu očekivati radnici? Za javne i državne službe znamo, dogovorili su se s Vladom – 1750 kuna.

Što će ponuditi privatni poslodavci? 'S obzirom na to da je došlo do povećanja neoporezivih dodataka, realno je očekivati da će božićnice biti više. Svi poslodavci, a radili smo anketu i među članovima HUP-a, rade sve što mogu da u ovim inflatornim okolnostima olakšaju našim zaposlenicima njihove troškove života', rekla je za RTL glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber. 'Teško je reći od člana do člana, ali je jasno da će svi poslodavci isplatiti koliko je moguće, koliko im njihov račun dobiti i gubitka omogućava. Napominjem, visoki su troškovi energenata i ulazni troškovi; nalazimo se teškim okolnostima divljajućih cijena energenata i troškova, pritisci su veliki', dodala je.

Rekla je da svaki poslodavac odlučuje ovisno o poslovnom modelu, hoće li božićnice isplatiti u novcu ili bonovima. 'Ali bitno je da naši zaposlenici dobiju božićnicu, pa ili će iskoristiti u kupnju namirnica ili gotovom novcu, bitno je da je dobiju', kazala je šefica HUP-a te dodala da su u anketi u HUO-u utvrdili da se od početka godine prosječno povećala plaća među njihovim članovima za preko 10 posto. 'I povećanje plaća se kontinuirano i događa. Dakle, kontinuirano dizanje plaća jer je ideja i želja poslodavaca zadržati radnike a to je moguće uz povećanje plaća, ovisno o mogućnostima i divljajučim troškovima', istaknula je.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

U Samoboru je već počela isplata božićnica, a neki su blagdanski bonus već i dobili i potrošil. Božićnice umirovljenicima u Samoboru kreću se od 200 do 500 kuna. Za isplatu božićnica grad je ove godine osigurao nešto više od 800.000 kuna. 'S obzirom na cijeli porast cijena, upravo zato smo gledali i da dignemo cenzus vezano uz božićnice s 2000 na 2300 kuna, sve kako bi što više osoba dobilo božićnice', kazala je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

Najviše umirovljenika dobit će najmanji iznos – 200 kuna. U Zaprešiću je također kapnula koja kuna umirovljenici pa je iznos narastao sa 150 na 200 kuna. No  200 kuna malo kome će se od njih zadržati po početka adventa, a kamoli Božića. Milena i njezin suprug žive od 1800 kuna, a svoje bonove su već potrošili. 'I kupili smo si poplun i posteljinu i još 15 kuna gore više, još sam dodala. E tako! Imamo ovaj dugo godina i trebalo je promijeniti', ispričala je za RTL Milena Dragšić iz Zaprešića.