KOŠARICA BRANITELJIMA

Grad Dubrovnik ostaje u poslu s tvrtkom Maje Brinar

25.07.2015 u 20:45

Bionic
Reading

Dubrovačko Gradsko vijeće na subotnjoj sjednici nije prihvatilo prijedlog liste Srđ je Grad o utvrđivanju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperial zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golfa d.o.o.

Nakon dvosatne rasprave, klubovi vijećnika nisu uspjeli postići dogovor pa je tako za utvrđivanje raskida ugovora glasovalo sedam vijećnika, i to vijećnik Dubrovačkog demokratskog sabora Lukša Matušić, HSLS-ov Ivo Gjaja, HSS-ova Mira Buconić, HSP AS-ov Ivan Šimunović te Ljubo Nikolić, Ivan Viđen i Maro Kristić u ime liste Srđ je Grad.

Glasova protiv nije bilo, a suzdržano je bilo 18 vijećnika, i to njih deset iz redova koalicije SDP-HNS-HSU te pet vijećnika HDZ-a i tri vijećnika DDS-a.

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković istaknuo je kako se klubovi vijećnika nisu uspjeli dogovoriti te da će se po hitnom postupku sazvati izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspraviti i usvojiti dvije glavne stvari - činjenicu da koncesionar odnosno tvrtka Razvoj Golf nije podnijela zahtjev za izmjenu lokacije Muzeja Domovinskog rata za čiji je postav dužna osigurati prostor u prizemlju tvrđave u središnjem dijelu te kako Gradsko vijeće nije suglasno s izmjenom lokacije za Muzej što u idejnom rješenju obnovljene tvrđave predlaže tvrtka Razvoj Golf.

Vijećnik liste Srđ je Grad Ivan Viđen rekao je uvodno kako se ugovor zapravo raskinuo automatizmom te kako je riječ samo o formalnosti koju mora utvrditi Gradsko vijeće.

'Ugovor o koncesiji potpisan je 2009. i tvrđava Imperial dana je u koncesiju za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti. Važno je napomenuti kako tada nije još bio donesen 'Urbanistički plan uređenja sportsko-rekreacijskog centra s golf-igralištem i turističkim naseljem Bosanka - sjever i Bosanka -jug' i Grad i koncesionar su u ugovor stavili članak u kojem stoji da u slučaju ako se u budućem urbanističkom planu uređenja ne definira hotelsko-ugostiteljska djelatnost za tvrđavu, da se ugovor sam po sebi raskida bez ikakvih obveza za ijednu stranu', rekao je Viđen.

Istaknuo je kako je davatelj koncesije, odnosno Grad Dubrovnik u tom slučaju dužan raspisati novi natječaj za davanje tvrđave u koncesiju.

'U UPU Bosanka sjever - jug ni jednom riječju koja se odnosi na tvrđavu Imperial ne stoji turistička i ugostiteljska djelatnost za tvrđavu već 'pretežito kulturna'. To znači da se ugovor raskida i mi smatramo da to mora konstatirati i Gradsko vijeće Grada Dubrovnika', rekao je Viđen na sjednici.

No gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je da je pretežno kulturnu djelatnost kao naziv i namjenu zatražilo Ministarstvo kulture.


'Pretežnu kulturnu djelatnost predložio je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i bez toga Ugovor uopće ne bi mogao tada doći pred Gradsko vijeće', rekao je Vlahušić te dodao kako se prikupljanje dokumentacije i izdavanje lokacijskih dozvola za taj projekt sada radi u Zagrebu sukladno Zakonu o strateškim investicijama.

Gradonačelnik je kazao da će investitor u slučaju utvrđivanja raskida ugovora najvjerojatnije tražiti nadoknadu štetu na arbitraži.

Oporba je na takve navode istaknula kako Vlahušić provodi zastrašivanje, a kao jedan od glavnih argumenata u korist utvrđivanja raskidanja mogli su se čuti sve brojniji zahtjevi branitelja u tom smjeru.

Inače, utvrđivanje raskida ugovora prosvjedom uoči sjednice Gradskog vijeća tražili su dubrovački branitelji koji su vijećnike dočekali transparentima kojima su pozivali na 'Povratak Imperiala Dubrovniku'.