KAMATE STABILNE

Gotovinski krediti u Hrvatskoj među povoljnijim u regiji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.05.2012 10:00
  • Objavljeno 22.05.2012 u 09:55
KUNE NOVAC BLAGAJNA

KUNE NOVAC BLAGAJNA

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

U usporedbi s regijom, hrvatsko bankarsko tržište nudi nenamjenske gotovinske kredite na razini 11 posto, dok su kamatne stope na takve nenamjenske, cash kredite u državama regije veće

Iako se bankarskoj krizi u Europi ne vidi kraja, a isto tako tržište nekretnina nikako da zaživi, u Hrvatskoj se u posljednjih godinu dana isprofilirao gotovinski kredit kao najtraženiji i najpristupačniji kreditni proizvod za građane. Kako na prvi pogled efektivne kamatne stope na popularne gotovince često prelazi 10 posto, Moj-bankar.hr napravio je analizu bankarskih tržišta u regiji.

Rezultati su pokazali kako je u regiji istočne Europe Hrvatska zemlja sa najpovoljnijim kamatnim stopama na gotovinske kredite. Tako u EU zemljama kao što su Poljska ili Mađarska, banke nude nenamjenske kredite koji su skuplji nego kod nas. Analiza je fokusirana na tipičan gotovinski kredit od 10 tisuća eura na 7 godina.

Takav proizvod, pod različitim imenima (cash kredit, brzi kredit i slično) dostupan je u većini analiziranih tržišta. U Hrvatskoj banke još uvijek nude povoljne kredite bez da nakon toga kontroliraju klijente na što su ih potrošili. Naime, gotovinski krediti u regiji, imaju svoj trošak koji se kreće od 25 posto u Srbiji do 11,5 do 14 posto u regiji

Rezultat ovako povoljnih stopa u Hrvatskoj jest višak likvidnosti banaka koje u nedostatku dobrih projekata u gospodarstvu još uvijek preferiraju disprezirani rizik odobravajući veliki broj relativno malih gotovinskih kredita stanovništvu. Interesantno je napomenuti, da Slovenija ima na raspolaganju gotovinske kredite u iznosu od 7 posto što je samo 1 posto više nego u Njemačkoj, što prije svega mogu zahvaliti euru, te niskim stopama na Euribor tržištu.

Uz najavljene rezove u domaćem gospodarstvu te restrukturiranju cjelokupne privrede, analitičari portala Moj-bankar.hr očekuju da bi kamatne stope na gotovinske kredite mogle varirati oko sadašnjih 11 posto, ali ne očekujući drastični pad istih u sljedeće dvije godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi