BEZ VELIKIH UŠTEDA

[FOTO/VIDEO] Gorivo pojeftinilo, pogledajte nove cijene benzina i dizela

07.12.2021 u 09:05

Bionic
Reading

Cijene naftnih derivata na hrvatskom su tržištu od utorka uglavnom pale, pri čemu su cijene osnovnog eurosupera 95 u prosjeku niže od 23 do 28 lipa po litri, dok se različita kretanja bilježe kod osnovnog eurodizela, koji je kod nekih distributera snižen za skromnih dvije-tri lipe, ali je kod nekih cijena ostala ista ili je lipu viša

Jutrošnji obilazak nekoliko benzinskih postaja, kao i podatci s tražilice najjeftinijih goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te podatci s internet stranica nekih distributera pokazuje da je cijena benzinskog goriva eurosuper 95 od jutros najčešće 10,82 kune po litri, što je za 28 lipa niža cijena od one koja je vrijedila od 15. listopada kada je Vlada cijenu tog derivata ograničila na 11,10 kuna.

Nakon gotovo dva mjeseca ograničenih cijena benzina i dizela, na benzinskim crpkama od ponoći 7. prosinca 2021. formiranje cijena je opet prepušteno tržištu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Tako primjerice Ina na svojim benzinskim postajama osnovni eurosuper 95 prodaje po cijeni od 10,82 kune, to je cijena koju, prema podatcima s tražilice, za taj benzin ima i Lukoil, dok je cijena eurosuper 95 na postajama Croduxa ili Petrola 10,87 kuna po litri, a Shell (Sesvete) ima cijenu od 10,89 kuna.

Neslužbeni izračuni pokazuju da će građani za spremnik osnovnog eurosupera 95 uštedjeti od 11 do 14 kuna, no uštede za kupnju osnovnog eurodizela će biti skromne, a kod nekih ih distributera neće ni biti.

Naime, cijena osnovnog eurodizela je u proteklih nešto manje od dva mjeseca bila ograničena na 11 kuna po litri, a njegova cijena od danas varira od distributera do distributera.

Tako se osnovni eurodizel na postajama Ine od danas prodaje po cijeni od 10,97 kuna po litri, a na Lukoilu 10,98 kuna, što je tri odnosno dvije lipe manje nego do sada. Cijena osnovnog eurodizela na postajama Tifona i nadalje je 11 kuna, a jednu lipu više nego jučer ili 11,01 kunu građani će platiti litru eurodizel na postajama Croduxa i Petrola, pokazuju podatci s internet stranice tražilice goriva i obilazak nekoliko postaja.

Vlada je jučer ukinula Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, što je stupilo na snagu danas, 7. prosinca od kada se ponovno i cijene osnovnog eurosupera 95 i eurodizela formiraju slobodno.

Samu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada je donijela 14. listopada kako bi ograničila cijene benzina i dizela u maloprodaji i tako spriječila udar na standard građana.

Prvotno su uredbom bile ograničene cijene svih benzina i dizela, a izmjenom Uredbe Vlada je od 15. studenoga bila ograničila cijene osnovnih goriva - eurosupera 95 na 11,10 kuna, a eurodizela na 11 kuna.

Od 15. studenoga tako nisu bile ograničene cijene derivata s dodanim multifinkcionalnim aditivima odnosno benzina s više oktana i tzv. "premiumu" goriva, koje su i inače nešto više od osnovnog eurosupera 95 i eurodizela.

  • +11
Gorivo Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Po podatcima s Inine internet stranice, cijena Ininina eurosupera 95 class plus od danas je 10,98 kuna, eurosupera 100 class plus 11,42 kune, a eurodizela class plus 11,13 kuna po litri.

Obilazak Petrolove postaje na Branimirovoj pokazuje da njihov eurosuper 100 košta 11,46 kuna, a "jači" dizel (Q max eurodizel) 11,22 kune, što su cijene koje za te vrste goriva ima i Crodux na Branimirovoj (Q eurodiesel MaxPower 11,22 kune, a eurosuper 100 je 11,46 kuna), dok se na postaji Shella (Sesvete) "jači" eurodiesel V Power prodaje po 11,35 kuna, a eurosuper 100 za 11,53 kune.

Inače, u Hrvatskoj tržište u potpunosti određuje cijenu goriva od 2014. godine. No, Vlada je u listopadu ove godine po prvi put posegnula za člankom 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena, i to nakon snažnog skoka cijene nafte i derivata na međunarodnim tržištima zbog oporavka potražnje nakon pandemije.

Prema toj zakonskoj odredbi, Vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je tijekom jučerašnje sjednice Vlade da su se u protekla dva mjeseca, donošenjem Uredbe, stabilizirali uvjeti na domaćem tržištu, ali i očekivanja krajnjih kupaca i ukupne javnosti.

Ćorić smatra da je Uredba u potpunosti ispunila cilj svog donošenja, a nada se da do sličnih situacija neće doći i ubuduće. No, ako dođe Vlada će, poručio je, ponovno reagirati.