ZBOG RUSIJE I UKRAJINE

Gorenje u pola godine izgubilo sedam milijuna eura

21.08.2015 u 11:30

Bionic
Reading

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje u prvoj je polovini ove godine poslovao je s gubitkom od 6,9 milijuna eura, nakon dobiti od 3,1 milijun eura u istom lanjskom razdoblju

Prihod Gorenja u tome je razdoblju dosegnuo 557,8 milijuna eura, što je 7,8 posto manje u odnosu na lani, stoji u financijskom izvješću objavljenom u petak na Ljubljanskoj burzi.

Direktor Gorenja Franjo Bobinac naveo je da je negativan rezultat posljedica pada prodaje u Ukrajini i Rusiji te da uprava poduzima mjere kako bi se poslovanje popravilo.

'Brza reakcija uprave na slabiji rezultat prodaje u Rusiji i Ukrajini i intenzivna marketinška djelatnost na drugim tržištima već daju efekte, što se vidi iz poboljšane prodaje u svibnju i lipnju', izjavio je Bobinac, dodavši da očekuje kako će prihodi Gorenja na kraju ove godine ipak biti u okviru postavljenog plana.

Što se tiče prodaje u Ukrajini i Rusiji, uprava Gorenja ne očekuje da će doći do brzog oporavka. Zbog toga su donesene mjere kojima se Gorenje na tim tržištima nastoji prilagoditi smanjivanjem prodajnih troškova kako bi sačuuvao dosadašnji tržišni udio u prodaji kućanskih aparata.

Deprecijacija ruske rublje i loše ekonomsko stanje u Ukrajini i lani su za Gorenje bili glavni razlog nešto lošijeg poslovnog rezultata od očekivanog, s ostvarenom čistom dobiti od 1,2 milijuna eura.

Na rusko tržište Gorenje inače plasira oko deset posto svoje proizvodnje, pa je riječ o tržištu koje je za slovenskog proizvođača najvažnije, ispred njemačkog.