I KUPNJI ZEMLJIŠTA U KRIŽU

Glavna skupština Imunološkog odlučuje o povećanju temeljnog kapitala

04.02.2015 u 18:12

Bionic
Reading

Izvanredna glavna skupština Imunološkog zavoda, sazvana za 13. ožujka, odlučivat će o povećanju temeljnog kapitala tvrtke za 24,8 milijuna kuna te kupnji zemljišta za izgradnju novih pogona u općini Križ

Kako se navodi u pozivu za skupštinu, objavljenom u srijedu na Zagrebačkoj burzi, Uprava i Nadzorni odbor predlažu donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala temeljem odluke Vlade od 2. siječnja ove godine.

Temeljni kapital Imunološkog zavoda iznosi 85,6 milijuna kuna i podijeljen je na ukupno 225.284 dionice, nominalne vrijednosti 380 kuna po dionici.

"Temeljem odluke Vlade temeljni kapital tvrtke povećava se za 24.799.940 kuna, sukladno rješenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz lipnja 2013., za odobrenu državnu potporu za restrukturiranje Imunološkog i to pretvaranjem duga u vlasnički udjel po pozajmici koju je Imunološki dobio 2006. od Agencije za upravljanje državnom imovinom", navodi se u pozivu.

Nove dionice u vrijednosti povećanja preuzima Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), kao pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom, što, kako se navodi, opravdano isključuje pravo prvenstva upisa novih dionica ostalih dioničara.

Temeljni kapital Imunološkog zavoda povećao bi se tako s 85,6 milijuna kuna, na 110,4 milijuna kuna, odnosno za 24,8 milijuna kuna, a broj dionica za 65.263, odnosno s 225.284 na 290.547 dionica.

Odluku o toj dokapitalizaciji Imunološkog Vlada je donijela u okviru odluke o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu.

Prema toj odluci, prikupljat će se obvezujuće ponude za kupnju 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom svibnja prošle godine, a na prodaju je bio ponuđen državni udjel od 73,41 posto dionica, da bi Vladinom odlukom iz siječnja taj udio bio smanjen na 54,38 posto.

Na javni poziv za iskazivanje interesa bilo je pristiglo osam pisama namjere, od čega tri inozemna ulagača.

Nakon odluke Vlade potencijalni investitori pozvani su na dostavu obvezujućih ponuda, a, prema podacima CERP-a, rok za podnošenje tih ponuda je do 18. veljače ove godine, do 14,00 sati.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je da u slučaju potrebe ili zahtjeva potencijalnih ponuditelja u postupku prikupljanja obvezujućih ponuda, ako to ocijeni opravdanim, može odobriti produžetak roka za podnošenje obvezujuće ponude.

Prema odluci Vlade iz siječnja, investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.

Prema danas objavljenom pozivu za izvanrednu skupštinu, Uprava i Nadzorni odbor predlažu da skupština donese i odluku o kupnji zemljišta za izgradnju novih pogona na području Zagrebačke županije, u općini Križ.