IZUM IZ VINKOVACA

Genijalna motalica uskoro u serijskoj proizvodnji

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 29.03.2010 18:05
  • Objavljeno 29.03.2010 u 18:05
Vladimir Dolenc

Vladimir Dolenc

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: pixell

U svijetu prepoznati hidraulični uređaj za razmotavanje plastičnih cijevi očito neće ostati samo dobra ideja i nagrađena inovacija vinkovačkog izumitelja Vladimira Dolenca, nego bi uskoro mogla u serijsku proizvodnju dokazujući tako kako izumi ponekad znaju i biti prepoznati kao potencijalno dobar posao

Na Međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda Innova Eureka, održanom krajem prošle godine u Bruxellesu, Dolenc je bio dio hrvatskog pobjedničkog tima koji je dobio vrijedna priznanja i pobrao svjetsku slavu. Dok su se pulskom inovatoru Saši Đorđeviću za novi model automobilskih lanaca za snijeg odmah javili investitori, odnosno proizvođači i distributeri iz Kine, s Vladimirom Dolencem kontaktirali su hrvatski poslovni ljudi. Doduše, javljali su se i Kinezi, no Vinkovčanin je odlučio zadržati posao 'u slavonskom dvorištu'.

'Za popularno nazvanu 'motalicu' interes je već nakon Nove godine pokazao investitor iz Slavonskog Broda i otad traju naši pregovori. Ovih smo dana potpisali i predugovor, definirali određene elemente suradnje, a u roku od mjesec dana očekujem i potpisivanje ugovora te usuglašavanje svih detalja', potvrdio je Vladimir Dolenc, koji je ipak sačuvao ime svog poslovnog partnera tajnom, poštujući njegovu želju za anonimnosti sve dok ugovor i posao ne budu u potpunosti precizirani.

Za 'motalicu', koja stotinu metara plastične cijevi ili bilo kog drugog kabela razmota i položi u zemlju za tri minute uz angažiranje samo jednog radnika, Dolencu je u Belgiji pripala zlatna medalja s posebnom pohvalom. Taj su posao do sada četvorica radnika radila 45 minuta. Dolenc je na ideju da takvu situaciju popravi, ubrza i usavrši došao dok je bio angažiran na poslovima plinofikacije Vukovara. 'Loša je stvar imati nešto što ne postoji nigdje u svijetu, a to ne iskoristiti. Motalica treba svakome poduzeću koje radi na plinofikaciji, vodoprivredi, telekomunikacijama, elektroenergetici, poljoprivredi u sektoru navodnjavanja, ali i u vatrogastvu. Rijetko se događa da jedna inovacija uđe i u komercijalnu proizvodnju, pa inovatori vrlo često ostanu bez bilo kakve satisfakcije. Ovoga puta vjerujem da ću doživjeti i punu materijalnu, ali i svaku drugu satisfakciju', kaže Vladimir Dolenc, inače inženjer cestovnog prometa.

Dolenc je u usavršavanje svog proizvoda investirao 75.000 kuna, a samo za svjetsku zaštitu patenta potrebno je najmanje 300.000 kuna. Neslužbene procjene govore da je za početak serijske proizvodnje potrebno oko milijun kuna što Dolenc nije mogao sam, pa se pojavio zainteresirani investitor. 'Do sada se često događalo da se neki proizvod zaštiti samo na hrvatskom, ali ne i na svjetskom tržištu. Netko u svijetu to može kopirati i početi proizvodnju, ali ne i prijaviti patent. No to ih ne priječi u poslu. Ipak, međunarodnom zaštitom patenta pokrije se 70 posto svjetskog tržišta', pojašnjava Dolenc.

Vinkovački inovator priprema još šest uređaja za patentiranje, pa će se ovih dana obratiti i Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva te aplicirati na njihov projekt Inovacijom do konkurentnosti. Okrenuo se tradicionalnoj slavonskoj deliciji – kulenu, pa je osmislio liniju za njegovu proizvodnju na kojoj je sve automatizirano i potreban je angažman jednog čovjeka, potom je izradio pneumatsku samopunilicu za kobasice i kulen, mehanički adapter za viličare kojima bi se prenosili dugačke grede ili šipke te druge uređaje. Ideja Dolencu očito ne nedostaje, no nužno je da se, kao u slučaju brodskog poduzetnika, netko 'uhvati' i realizacije njegovih izuma. I ne samo njegovih, nego i izuma drugih inovatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi