ZAUSTAVLJANJE KONKURENCIJE

Generaliju zabranili prodaju autoosiguranja

04.10.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Generali osiguranje u četvrtak je odlukom Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje ostalo bez prava na zelenu kartu. S takvom odlukom, koju je Poslovnom dnevniku potvrdio i predsjednik Upravnog odbora Damir Zorić, inače predsjednik Uprave Euroherc osiguranja, Generali do daljnjega s potencijalnim klijentima ne može ugovarati valjane police obveznih osiguranja na autoodgovornosti

Zorić međutim, jučer nije bio voljan pojasniti konkretne razloge zbog kojih se posegnulo za ovako radikalnom mjerom, nezapamćenom u povijesti hrvatske industrije osiguranja.

Zelena karta vlasnicima polica/vozila posebno je važna izvan hrvatskih granica, u situacijama ako postanu sudionici prometnih nezgoda. Bez zelene karte, naime, nema pokrića za financijske posljedice eventualnih šteta, ni na vozilu ni za putnike.

Tako Generali ni ove jeseni, kao ni u prvom pokušaju koji se zbio još 2008., nije na hrvatskom tržištu uspio otvoriti liberalizaciju na obveznim osiguranjima u autoodgovornosti. Tada je i njemu i Allianzu regulator uskratio dozvolu za liberalizirane cjenike, piše Poslovni dnevnik

Zakonodavac liberalizaciju dopušta već godinama, a nakon pristupanja Hrvatske u članstvo Europske unije kriteriji su od 1. srpnja dodatno olabavljeni upravo zbog europskih direktiva. Osiguratelji imaju obvezu samo 60 dana prije primjene novih cjenika izvijestiti regulatora, uz uvjet da cjenike i dalje moraju graditi prema aktuarskim načelima i održivoj solventnosti društva.

Generali je ovih dana najprije po prstima dobio od Hanfe koja je ocijenila da novom kampanjom o liberalizaciji klijente dovodi u zabludu. Unatoč vikend terminu, spornu promidžbenu kampanju sa sloganom 'Za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti sada i do 23 posto niža cijena police', promijenio je u 'Provjerite cijenu o kojoj se priča te kako ostvariti navedeni popust, saznajte u najbližem uredu Generali'.

Ni tjedan poslije stigla je odluka Upravnog odbora, kojemu zakon o osiguranju (čl. 272) daje ovlasti za zelenu kartu, a time i izglasanu zabranu. Iz Uprave Generali osiguranja koju vodi Georg Engl jučer su bili raspoloženi tek za kratki komentar. Čini se kako konkurencija želi zaustaviti jednog svog tržišnog konkurenta i ograničiti slobodno tržišno natjecanje nakon što je Generali osiguranje donijelo inovaciju na hrvatskom tržištu.

'Snažno se protivimo takvom potezu koji nije u skladu s europskom tržišnom praksom te ćemo u skladu s time obavijestiti sve nadležne institucije', stoji u odgovoru Uprave Generali osiguranja.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE