RESTRUKTURIRANJE

General Electric ohrabrio ulagače na Wall Streetu

11.04.2015 u 18:13

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi porasli treći dan zaredom, a najviše je skočila cijena dionice General Electrica (GE), nakon što je taj konglomerat najavio prodaju dijela imovine i golemi program otkupa dionica na tržištu

Dow Jones ojačao je 98 bodova ili 0,55 posto, na 18.057 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 2.102 boda, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 4.995 bodova.

Cijene dionica porasle su jučer u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u industrijskom sektoru, 1,5 posto, što se zahvaljuje skoku cijene dionica GE-a za više od 10 posto.

Ta kompanija najavila je restrukturiranje u kojemu će prodati veći dio svog rizičnog poslovanja u financijskom sektoru, GE Capitalu, i drugu imovinu kako bi se transformirala iz hibridne tvrtke koja se bavi financijama i proizvodnjom u jednostavniju industrijski orijentiranu kompaniju.

U tom procesu GE bi do 2018. dioničarima mogao isplatiti ukupno oko 90 milijardi dolara, velikim dijelom kroz 50 milijardi dolara vrijedan program otkupa svojih dionica na tržištu. To je najveći program otkupa dionica u povijesti, nakon Appleovog vrijednog 90 milijardi dolara.

'Potez GE-a u skladu je sa širim trendom, usmjerenjem na dioničare, a to može pružiti podršku tržištu. Ako kompanije nastave s programima otkupa dionica i povećanjem dividendi, što očekujem, to bi moglo podržati trend rasta cijena dionica', kaže David Lebovitz, strateg u J.P. Morgan Asset Managementu, objašnjavajući zašto je potez GE-a pozitivno utjecao na cjelokupno tržište.

Ipak, mršav obujam trgovanja ukazuje na oprez ulagača. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka mjeseca iznosi 6,22 milijarde.

Posljedica je to početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla biti loša.

Zbog jačanja dolara, što loše utječe na prihode i zarade američkih multinacionalnih kompanija, i oštrog pada cijena nafte u posljednjih godinu dana, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal za kompanije iz S&P 500 indeksa još od trećeg tromjesečja 2009. godine.

'Pred nama je težak put, no mislim da ćemo moći preskočiti niska očekivanja. Ne očekujem oštar pad cijena dionica tijekom sezone kvartalnih rezultata', kaže David Lebovitz.

Analitičari obično procjene rezultata postave vrlo nisko kako bi kompanijama bilo lakše nadmašiti ih, a to otvara prostor za rast cijena dionica.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 1,7, a Nasdaq indeks 2,3 posto. Za Dow Jones i S&P 500 to je drugi tjedni rast zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,06 posto, na 7.089 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,71 posto, na 12.374 boda, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.240 bodova.