BALKANSKI TOK

Gazprom: Isporuke plina prema Hrvatskoj krenule novom rutom

01.10.2021 u 17:37

Bionic
Reading

Ruski Gazprom započeo je u petak s prvim isporukama prirodnog plina Hrvatskoj i Mađarskoj putem novog plinovoda Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka i plinovoda u jugoistočnoj Europi

Kako je Gazprom priopćio na svojim internetskim stranicama, isporuke plina putem nove rute moguće su zahvaljujući novom plinovodu koji je izgradio FGSZ u Mađarskoj, kao i dovršetku produljenja plinskog transportnog sustava u Bugarskoj i Srbiji, gdje su operateri Bulgartranszgas EAD i novosadski Gastrans izgradili i kompresorske stanice.

Turski tok je plinovod koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora. Njegov kapacitet je 31,5 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Namjera izgradnje tog plinovoda bila je isporuka plina u Tursku, a potom u južne i jugoistočne europske zemlje preko turskog teritorija.

Ruske isporuke plina preko tog plinovoda u Mađarsku razbjesnile su ukrajinske vlasti, koja je sada izgubila prihode od naplate tranzita plina preko svog teritorija do Mađarske, a više ne mogu ni uvoziti plin iz Mađarske.