7,3 MILIJARDE DOLARA

Galaxy donio Samsungu rekordnu dobit

05.10.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics u petak je izvijestio da u trećem tromjesečju očekuje rekordnu operativnu dobit u visini 8.100 milijardi wona (7,3 milijarde dolara) zahvaljujući prodaji popularnog 'pametnog telefona' Galaxy

Predviđena operativna dobit predstavlja 90,5-postotni rast u odnosu na godinu ranije i premašit će dosadašnji rekord od 6.700 milijardi wona, zabilježen u prethodnom tromjesečju.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna Samsung očekuje i 26-postotni rast prihoda, na 52.000 milijardi wona, unatoč neizvjesnom ishodu spora s američkim Appleom oko patentnih prava.

Samsung je najveća svjetska tehnološka kompanija prema prihodima. Tradicionalno objavljuje prognoze dobiti prije službenih rezultata koji će biti objavljeni još ovog mjeseca.

Južnokorejski div pretrpio je ozbiljan udarac u kolovozu u pravnom sporu s američkim Appleom oko patentnih prava kada je američki savezni sud presudio da je prekršio određena Appleova prava iz područja dizajna i softvera, odrezavši mu novčanu kaznu višu od milijardu dolara.

Dvije kompanije vode pravni dvoboj u desetak zemalja, u čijem su fokusu njihova dva popularna 'pametna telefona', Samsungov novi Galaxy S III i Appleov iPhone 5.

Procjenjuje se da je Samsung u trećem tromjesečju isporučio 18 milijuna Galaxyja S III, odnosno ukupno 59 milijuna 'pametnih telefona' i 106 milijuna mobitela.