TRŽIŠTA EUFORIČNA

Funta ojačala nakon trijumfa konzervativaca u Britaniji

08.05.2015 u 14:22

Bionic
Reading

S obzirom na to da su predizborne ankete ukazivale na tijesan rezultat na britanskim izborima, iznenađujuće dobar rezultat konzervativne stranke aktualnog premijera Davida Camerona pozitivno je utjecao na britanske dionice i tečaj britanske funte

Konzervativci su osvojili 317 mjesta u parlamentu, dok su laburisti osvojili samo 228 mjesta. Investitori na financijskim tržištima su zaključili da će David Cameron uspjeti s manjim strankama skupiti većinu u parlamentu i sastaviti novu vladu, što će značiti nastavak dosadašnje 'business-friendly' politike.

Britanska funta je preko noći u odnosu na gotovo sve ostale valute uključujući hrvatsku kunu ojačala približno 1,50 posto dok su britanske dionice također porasle približno 1,50 posto, javljaju analitičari Admiral Marketsa.

Lars Seier Christensen suosnivač i predsjednik Uprave Saxo Banke dodaje da su reakcije na izbore u Britaniji razumljivo pozitivne, pa se čini da je ta zemlja na putu stabilnosti i odgovornog vođenja gospodarstva.

'Bez obzira na poraz laburista i UKIP-a i pobjedu škotskih nacionalista, ponovno izabrani premijer David Cameron mora obratiti pozornost na činjenicu da britanska javnost očekuje referendum o članstvu u Europskoj uniji, smatra Seier Christensen.

Jačanje funte u odnosu na euro se očekuje na temelju bolje gospodarske situacije u Britaniji od one u zemljama članicama eurozone, zbog čega će britanska centralna banka (BOE) gotovo sigurno početi zatezati monetarnu politiku ranije od Europske centralne banke koja je tek nedavno počela ubrizgavati ogromnu količinu novca u financijski sustav i planira to raditi barem još godinu do dvije.

Kada je u pitanju tečaj funte u odnosu na američki dolar, analitičari Admiral Marketsa očekuju promjenu sadašnjeg trenda i početak novog vala jačanja američkog dolara.

Gospodarska situacija u SAD-u je još bolja nego u Britaniji, te će na temelju toga američka centralna banka vjerojatno ranije početi zatezati monetarnu politiku od britanske centralne banke. Taj potez će uzrokovati jačanje dolara u odnosu na sve ostale svjetske valute uključujući britansku funtu.