VAŽAN PROJEKT

Francuzi će u općini kraj Zadra graditi sunčanu elektranu: Trebala bi proizvoditi dovoljno električne energije za 25.000 kućanstava

26.01.2023 u 09:06

Bionic
Reading

U općini Poličnik kraj Zadra od 23. siječnja do 21. veljače održava se javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik čija se izgradnja planira u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi. Ta bi elektrana trebala proizvoditi dovoljno električne energije za oko 25.000 kućanstava

Investitor je Neoen Renewables Hrvatska, tvrtka kćer najvećeg francuskog proizvođača energije iz obnovljivih izvora, kao i tvrtka koja u suradnji s Teslom gradi najveću bateriju na svijetu kapaciteta. U Hrvatskoj su već pokrenuli nekoliko projekata među kojima su solarna elektrana Dobra Voda kod Pristega i solarni park Vlake kod Pakoštana.

U Poličniku je riječ o fotonaponskoj elektrani nazivne snage 39 MWac, a očekivana proizvodnja je 76,5 GWh godišnje. Riječ je o prilično velikom postrojenju koje će tako proizvoditi dovoljno električne energije za oko 25 tisuća kućanstava, piše 057info.

Moduli za pretvaranje sunčeve energije u električnu bit će postavljeni na ukupnoj površini od 83,9 hektara, odnosno 839.000 četvornih metara. Moduli će biti postavljeni na nosače, tako da zemljište ostaje slobodno za rast vegetacije i boravak životinja.

Paneli će kontinuirano mijenjati položaj tijekom dana i uvijek biti usmjereni direktno prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u bilo kojem smjeru. Oko pogona će biti izgrađena ograda visine 2 metra, sukladno građevinskim i ekološkim propisima.