fokus na bitno

Macron izazvao epsku zbrku: Na TikToku nagovarao mlade Francuze da se cijepe, a svi teoretičari zavjera pričaju o njegovoj majici

04.08.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Samo nekoliko sati nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao uvjeriti mlade Francuze da se cijepe, društvene mreže eksplodirale su "teorijama" o "misterioznom" simbolu na njegovoj majici

Macron je svoje karakteristično sivo odijelo, bijelu košulju i kravatu zamijenio za opušteniji izgled u crnoj majici kada se pojavio na TikToku kako bi odgovorio na pitanja o cijepljenju. Međutim, piše Guardian, val isključivanja i teorije zavjere koji je uslijedio ukazuje da su mnogi pridavali veći značaj liku bijele sove na njegovoj majici nego poruci koju je želio prenijeti.

Što znači logo bijele sove izrađen od geometrijskih oblika? Je li u ovom odabiru odjeće bilo neke uzvišene poruke? Je li to bio način da predsjednikov tim za odnose s javnošću nekome prenese tajnu poruku? Je li predsjednik član tajnog društva?

Ovo su samo neka od pitanja koja su uslijedila nakon Macronova pojavljivanja na TikToku, prenosi Danas.

Jedna od teorija kaže da je to logotip Bohemian Cluba, političke grupe formirane u Kaliforniji 1872. godine, nazvane prema onome što su Amerikanci smatrali europskim boemskim pokretom, koji je predstavljao kontrakulturu buržoazije.

Danas je to isključivo muški klub koji čine poslovni ljudi i političari iz Sjedinjenih Država, Europe i Azije. No, iako boemski logo klub ima sovu, ona nije ista kao na Macronovoj majici, a pokraj nje su crvena slova BC.

Dodatnu zabunu u teorijama izazvala je činjenica da na francuskom postoje dvije riječi koje se prevode kao sova: "hibou" znači sova s pramenovima perja na ušima i "chouette" za one koji nemaju takve čuperke.

"Hibou" bi trebao biti znak nesreće i glasnik smrti, a u najgorem slučaju predstavlja crnu magiju i u najboljem slučaju simbol tuge, usamljenosti i melankolije.

"Chouette" je kontrast ovome i predstavlja sluškinju grčke božice Atene, duhovnog vodiča u keltskoj kulturi, a također je izraz koji na francuskom znači "super".

Zasad nema službenog odgovora ureda predsjednika na pitanja o majici, ali, piše Guardian, slična se pojavila u internetskoj prodaji, i reklamira se kao "Macronova majica TikTok" te se prodaje po cijeni od 19,99 eura.

  • +5
Emmanuel Macron u posjetu Francuskoj Polineziji Izvor: Profimedia / Autor: ELIOT BLONDET/POOL / Sipa Press / Profimedia