državna pomoć

Francuski ministar financija podupire čekove za benzin, ali poreze ne bi smanjivao

18.10.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Čekovi za benzin bolje su rješenje da se kućanstvima pomogne s visokim troškovima energenata nego smanjenje poreza, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire

"Skloniji sam čekovima za benzin nego smanjivanju poreza", rekao je Le Maire, dodavši da se potonje rješenje može smatrati i podržavanjem fosilnih goriva, a vlada želi smanjiti ovisnost o tim izvorima energije.

Prihod od PDV-a mogao bi ove godine biti veći za 2,5 milijardi eura ako cijene energenata ostanu na sadašnjoj visokoj razini, ali neće ostati u državnoj blagajni jer je vlada već utrošila više od pet milijardi eura kako bi pomogla kućanstvima s računima za grijanje, napomenuo je ministar.

Vlada je već u rujnu priopćila da bi mogla proširiti kategoriju kućanstava koja dobivaju energetske vaučere kako bi im olakšala teret poskupljenja energije. Trenutno ih dobiva gotovo 5,5 milijuna kućanstava.

Ministrica okoliša Barbara Pompili također je u ponedjeljak kazala da vlada priprema program "čekova za benzin", napomenuvši da je posrijedi složeni proces.

  • +24
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON