PROMJENE U VIROVITICI

Francuski Cristal Union kupio 17 posto Vira od Marinka Zadre

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 28.07.2016 15:06
  • Objavljeno 28.07.2016 u 14:43
Marinko Zadro, većinski vlasnik Vira

Marinko Zadro, većinski vlasnik Vira

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Francuska grupa Cristal Union, jedan od vodećih europskih proizvođača šećera, alkohola i bioetanola, kupila je 17-postotni udio u Viru - tvornici šećera od Marinka Zadre, najvećeg privatnog dioničara Vira

'Izvrsno surađujemo s grupom Cristal Union već 10 godina i međusobni interes za vlasničkim povezivanjem proizašao je iz prepoznavanja konkurentskih prednosti koje donosi ovo partnerstvo. Ulazak jedne od najvećih europskih kompanija u šećernoj industriji u vlasničku strukturu omogućit će Viro grupi snažniji iskorak u segmentu izvoza, ali i razmjenu znanja i iskustava u proizvodnji šećera i šećerne repe', izjavio je Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira.

Prema podacima s Zagrebačke burze, najveći pojedinačni vlasnik Vira drži 20,64 posto dionica te se naizgled krije iza skrbničkog računa Primorske banke. Dionice su to koje kontrolira Marinko Zadro.

Dodatnih 13 posto dionica Zadro je pak kupio od Dražena Robića za 30 milijuna kuna.

Još 13 posto dionica drži tvrtka EOS-Z, koja je također u Zadrinom vlasništvu, što sugerira da Zadro drži 56 posto dionica Vira, ako se tim dionicama pribroji još deset posto kapitala, također iza skrbničkog računa u Primorskoj banci.

Cristal Union je zadruga koja okuplja deset tisuća proizvođača šećerne repe i više od dvije tisuće zaposlenika u 20 od 29 regija u kojima se u Francuskoj proizvodi šećerna repa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!