rok je kraj lipnja

Francuska vjeruje u dogovor s Njemačkom o proračunu eurozone

15.05.2018 u 15:02

Bionic
Reading

Francuska je uvjerena da do lipnja može postići dogovor s Njemačkom o prijedlozima za proračun eurozone i ostalim reformama, uz poruku ministra financija Bruna Le Mairea da bi daljnje odgode bile neodgovorne

"Eurozona se više ne može nositi s ekonomskim razlikama među zemljama članicama. Raspast će se", kazao je novinarima u ponedjeljak navečer ministar Le Maire.

"Mislim da je vrijeme da spojimo točkice. Daljnje odgađanje bilo bi neodgovorno. Povijest će biti strog sudac", naglasio je francuski ministar.

Savjetnik predsjednika Emmanuela Macrona potvrdio je da Francuska i Njemačka moraju postići dogovor o tom pitanju, kazavši da je uvjeren da će Berlin i Pariz utvrditi zajednički okvir koji će predstaviti ostalim liderima eurozone na lipanjskom summitu u Bruxellesu.

"Zbog razgovora s Njemačkom naginjemo optimizmu", kazao je savjetnik novinarima u utorak.

U prvom prijedlogu reformi eurozone presjednik Macron založio se za uspostavu zajedničkog proračuna za 19 zemalja koje koriste istu valutu, te za imenovanje ministra financija i pretvaranje fonda pomoći posrnulim članicama u nešto više nalik europskom monetarnom fondu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je inicijativu francuskog predsjednika ali je odbacila pojedine ideje, posebno one koje bi podrazumijevale njemačko preuzimanje većih rizika.

U prošlotjednom govoru u Aachenu Macron je pozvao Merkel da odbaci 'fetiš' proračunskog konzervativizma koji se po njemu ispriječio na putu napretka.

Čak i ako dvoje europskih čelnika usuglasi zajedničku poziciju o proračunu eurozone, taj će institut vjerojatno u početnoj fazi biti skroman i neće dosezati nekoliko postotnih bodova BDP-a kao što je u kolovozu prošle godine naznačio francuski predsjednik.

  • +11
Emmanuel Macron u Europskom parlamentu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Njemački ministar financija Olaf Scholz sugerirao je pak danas da bi se mogao postići napredak u pitanju pretvaranja Europskog mehanizma za stabilnost, fonda pomoći za članice eurozone suočene s financijskim teškoćama, u europsku varijantu Međunarodnog monetarnog fonda, u čijoj bi nadležnosti, među ostalim, moglo biti i kontrolirano gašenje posrnulih banaka.

"Želimo se dalje razvijati u smjeru europskog monetarnog fonda (ne mehanizma za stabilnost). To je važno za buduću stabilnost eurozone", kazao je Scholz.

Njegov prijedlog ide u drugom smjeru od onog koji je naznačio francuski predsjednik, imajući na umu kreiranje 'preventivnog' fonda za pomoć zemljama suočenim s kratkoročnim financijskim teškoćama. Unatoč tome, nagovješćuje da je moguća njegova prenamjena.

Osim o pitanju proračuna, savjetnik francuskog predsjednika drži da bi do lipnja mogli postići dogovor s Njemačkom i o planovima za bankovnu uniju i o stabilizacijskom fondu.

Prijedlog o ministru financija eurozone de facto je stavljen ad acta iako francuski predsjednik tvrdi da će u konačniti biti nužan, kada eurozona postigne viši stupanj integracije.

Dva europska diva mogla bi usuglasiti zajedničku poziciju o navedenim pitanjima ali ih čeka mukotrpan postao pridobivanja ostalih zemalja eurozone.

Nizozemska, Finska i druge zemlje ogradile su se od Macronovih planova, kazavši da su previše radikalni i zasada nepotrebni.