Malo veći promašaj

Francuska morala istopiti 27 milijuna kovanica, kobne su bile zvijezde

12.01.2024 u 15:44

Bionic
Reading

Francuska je uništila i ponovno iskovala 27 milijuna kovanica nakon što je ustanovljeno da prikaz zvijezda sa zastave EU-a nije u skladu sa standardima Europske komisije

Kovnica novca Monnaie de Paris proizvela je novčiće od 10, 20 i 50 centi u studenom prošle godine.

Prema pravilima EU-a, zemlje mogu mijenjati dizajn 'nacionalnog' lica eurokovanica svakih 15 godina, ali im je potrebno zeleno svjetlo Komisije, kao i drugih vlada eurozone, piše Politico.

Francuska je neformalno kontaktirala s Komisijom u studenom, prije nego što je poslala službeni zahtjev za odobrenje zahtjeva, ali je kovnica nastavila s radom bez čekanja odluke Europske unije.

Nakon toga je Europska komisija uputila neformalno upozorenje u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu s pravilima EU-a.

Dužnosnik ministarstva gospodarstva izjavio je da je Monnaie autonomna javna tvrtka, a ne dio francuske uprave. To znači da će Monnaie u cijelosti snositi troškove ponovnog kovanja novčića.

'Neće biti troškova za francuske porezne obveznike jer će ih tvrtka apsorbirati u svojim operativnim troškovima', rekao je dužnosnik.