popup corn

[FOTO/VIDEO] Posjetili smo prvu hrvatsku tvornicu zdravih kokica u Bregani, a koja je proradila u jeku korone: Znali smo da ovime ne možemo promašiti, morat ćemo povećati proizvodnju

02.01.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Nekad se do najbolje biznis ideje dođe iz čiste osobne potrebe. Zagrepčanin Marijan Babić voli kokice, a njegovo troje djece ih obožava. Kako im je gotovo svaki dan za vrijeme proljetnog lockdowna spremao kokice, pomislio je kako bi bilo super da ih može nabaviti gotove. Nakon razgovora s obitelji odlučio je sam pokrenuti prvu hrvatsku tvornicu zdravih kokica. Od tada je prošlo šest mjeseci, a Marijan u svom pogonu u Bregani već proizvodi 30.000 vrećica kokica mjesečno

'Nije me bilo strah ući u investiciju jer smo izašli na tržište s nečim čega prije nije bilo. Dosad ste kod nas mogli kupiti samo gotove kokice pečene na ulju. Mi ih spremamo isključivo na vrućem zraku. Time se zadržava sva njihova nutritivna vrijednost. Uz to im dodajemo isključivo hrvatske začine, dobro poznate našim kupcima. Tako da ni tu nismo mogli fulati', kaže Marijan.

Zasad većinu kokica prodaje preko web shopa. Od trgovačkih lanaca prisutan je u Decentiji, a koja ima dućane samo u Zagrebu. U pregovorima je s nekoliko većih trgovaca, tako da će se njegove kokice pod brendom PopUp Corn uskoro naći u dućanima širom Hrvatske.

'Prodaja preko weba odlično ide, što je i mene iznenadilo jer nisam očekivao da se kokice tako dobro mogu prodavati online. Potražnja je takva da nam je plan povećavati proizvodnju kako bismo negdje krajem ožujka sljedeće godine došli do 150.000 vrećica mjesečno', kaže Marijan.

Kokice proizvodi od dvije vrste kukuruza kokičara, a kupuje ga od proizvođača iz okolice Vukovara. Vrsta butterfly nam je svima dobro poznata jer se od nje najčešće peku kokice kod kuće i imaju oblik, kao što im ime kaže, leptira. Mushroom tip kokičara kod nas je puno rjeđi, a on daje pufaste kokice, po obliku slične gljivama.

'Od mushrooma radimo gurmanske kokice. To je nešto s čime se naši kupci dosad nisu sreli, a vani je to normalna stvar. Zbog svog oblika mushroom je jednostavnije obogaćivati okusima. Imamo gurmanske kokice sa sedam okusa, među kojima su tartufi, domaći čvarci te parmezan i češnjak. Njihova cijena na web shopu je 18 kuna. To su kokice za prave gurmane koji u grickalici traže nešto više. Cijena vrećice standardnih butterfly kokica je 12 kuna, a njih imamo raznih okusa. Slane, maslac, mediteranske, karamela, čokolada...', nabraja Marijan.

Većinom se preko web shopa kupuju već složeni paketi, od kojih je najjeftiniji Start box s pet vrećica različitih okusa i čija je cijena 75 kuna. Dosta su traženi Quarantine box (135 kuna) i Home movie BOX (100 kuna) s 10 i sedam vrećica različitih okusa. U cijenu je uključena dostava za cijelu Hrvatsku.

Bile one 'leptiri' ili 'gljive', Marijan proizvodi sve kokice na isti način. Nakon što se ispeku u posebnom stroju na vrućem zraku bez ulja, zbog čega zadržavaju svježinu i hrskavost, ručno se začinjavaju, miješaju i pakiraju.

  • +10
Tvornica kokica Zagreb - PopUp Corn Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ne koristimo nikakve aditive. Sve začine kupujemo od domaćih proizvođača i mislim da se to itekako osjeti u okusu. Čak su i vrećice hrvatske', ističe Marijan.

U njegovoj tvornici trenutno radi osam zaposlenika, s time da mu je plan s rastom proizvodnje povećati njihov broj na 24. Koliko je trenutno uložio u pogon, ne želi otkriti, osim što ističe da je sve financirano bez kredita, iz obiteljskog budžeta. Inače, Marijan uz kokičarstvo vodi rent-a-car tvrtku.

'Očekujem da ćemo uloženo vratiti u roku dvije godine. Imamo puno ideja za neke nove proizvode od kukuruza, ali ići ćemo korak po korak. Najvažnije je zadržati kvalitetu naših proizvoda', zaključio je Marijan.