peta generacija

[FOTO/VIDEO] Je li rat u Ukrajini presudio novom ruskom lovcu prozvanom 'Šah-mat', kojim je Putin htio naoružati saveznike diljem svijeta

23.04.2022 u 13:22

Bionic
Reading

U proljeće prošle godine, na najpoznatijem svjetskom sajmu aeronautike MAKS, koji se održava na vojnom aerodromu Žukovski kod Moskve, pompozno je predstavljen koncept novog ruskog lovca Suhoj-75, izvoznog imena 'Šah-mat'. Vojnu industriju i javnost iznenadio je novi avion koji je predstavljen kao ubojica američkog konkurenta F-35 i koji mu je trebao parirati i borbenom sposobnošću, ali i cijenom

Na predstavljanje makete aviona došao je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je poslao poruku kako će se novim lovcem naoružavati Rusiji bliske zemlje poput Indije, Argentine, Indonezije, Irana, Vijetnama i niz afričkih država manje platežne moći koje mogu samo sanjati nabavu europskih ili američkih lovaca.

Kao prednosti 'Šah-mata' nabrojeno je da je jednostavan za održavanje, kako može operirati s puno manje održavanja nego zapadni konkurenti, a istodobno ima sve karakteristike novog američkog flotnog lovca F-35 koji košta i do sto milijuna dolara. Označen kao Suhoj - 75, 'Šah-mat' bi se nudio po cijeni od samo 25 do 30 milijuna američkih dolara i masovno bi se proizvodio, a u idućih 15 godina, obećali su Rusi, mogu ih proizvesti i izvesti čak 300.

  • +11
Suhoj 75 Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Na papiru Su-75 ima sve što treba imati moderan lovac: naprednu avioniku i smanjeni radarski odraz 5. generacije, spremnost na borbu protiv drugih lovaca, napadne mogućnosti raketama zrak-zemlja, pa čak i protubrodske sposobnosti uz ogroman domet od čak 2000 kilometara i samo jedan motor.

Zapadni komentatori i obrambeni stručnjaci odmah su izrazili skepsu jer im nije bilo posve jasno kako će Rusi za tako mali novac proizvesti čudo tehnike s obzirom na to da već 15 godina prilično neuspješno razvijaju svoj prvi i prvi neamerički nevidljivi lovac Suhoj-57.

Suhoj-57 trebao je parirati američkom F-22, prvom mlažnjaku pete generacije koji je u službu ušao 2005. te se dokazao kao u ratovima u Siriji i Afganistanu. Suhoj-57, koji je NATO krstio nadimkom 'Felon', ušao je u službu pri ruskom zrakoplovstvu, zapadni obavještajci tvrde da su u upotrebi samo tri ili četiri primjerka, dok Rusi tvrde da su ih naštancali već 70.

Sam razvoj tog lovca bombardera pokazao je koliko je teško 'iz nule' stvoriti novu letjelicu. Na projektu su ispočetka s Rusima radili Indijci, koji su se u potpunosti povukli 2018. Nekoliko dana prije nego što je prvi Su-57 trebao stupiti u službu, jedan se srušio nakon tek stotinjak kilometara leta jer je pilot u potpunosti izgubio kontrolu nad avionom.

No ipak, Rusi su ga pogurali u službu te su dva Suhoja 57 viđena kako slijeću u rusku bazu kod Latakije u Siriji, gdje su prošli 'borbena ispitivanja'. Pojedini blogeri tvrde kako su viđeni i u borbenim djelovanjima iznad Ukrajine, gdje su navodno napadali zemaljske ciljeve raketama Kh-59, razvijenima za vrijeme Sovjetskog Saveza.

U tome je problem cijelog ruskog vojno-industrijskog kompleksa i ambicioznih projekata poput Suhoja-75, koji bi s neba trebao skinuti dokazane konkurentne poput F-35 ili Rafalea. Novi lovci 'sklepani' su kao kombinacija modernih tehnologija i rješenja starih više od 30 godina. Najbolji je primjer operativni SU-57, stealth lovac s dva motora koji je razvijen 80-ih godina prošlog stoljeća i koji se unatoč ruskoj propagandi ne može mjeriti s američkim motorima koji su razvijeni posebno za lovce 5. generacije.

  • +4
Suhoj 57 Izvor: Profimedia / Autor: Bai Xueqi / Xinhua News / Profimedia

Naoružanje je, pak, priča za sebe, jer bi i najnoviji Su-75 i stariji mu brat Su-57 zasad trebali biti naoružani raketama i bombama sovjetskog dizajna, kao što su njima naoružani ruski bombarderi koji ovih dana napadaju mete u Ukrajini - jedan od očitih primjera je frontovski bombarder Su-34, prilično napredna letjelica koju se ovih dana može vidjeti kako napada mete nenavođenim, 'glupim' bombama.

Dok su takve taktike bile prilično uspješne u Siriji, gdje su ruski bombarderi i lovci sijali kaos zahvaljujući činjenici da Islamska država i ostale terorističke skupine nisu imale gotovo nikakvu protuzračnu obranu, kampanja u Ukrajini pokazala je svu slabost ruske avijacije, koja i nakon dva mjeseca ratovanja vrlo oprezno mjerka ukrajinsko nebo.

  • +5
MiG-29 Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Kao što su pojedini izvori uoči rata u Ukrajini tvrdili da će Rusija stvoriti potpunu zračnu dominaciju kroz nekoliko dana, tako se sve manje šuška o novom Suhoju, projektu koji bi u potpunosti mogle zaustaviti zapadne sankcije Moskvi, ako ga neće (ili već nije) zaustavila besparica.

Ako se projekt i kojim čudom nastavi, zadnji čavao u lijes mogli bi mu zakucati potencijalni kupci. Ratovi u Libiji i Ukrajini te posebice sukob u Nagorno-Karabahu pokazali su da su dronovi postali prava alternativa skupim bombarderima.

Turski dron 'Bajraktar', koji košta manje od dva milijuna dolara, pokazao se posebno uspješnim te je lakoćom uništavao ruske protuzračne sisteme i tenkove u Libiji, Siriji i Ukrajini. Zbog velikih promjena u samoj prirodi ratovanja, dronovi će u nadolazećoj eri biti alternativa lovcima-bombarderima, bez obzira na njihove specifikacije.