radovi napreduju

[FOTO] Pogledajte najnovije fotografije Pelješkog mosta, rasplamsala se i rasprava oko konačnog imena

12.03.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Pelješki most trebao bi biti spojen do kraja godine dok bi pristupne ceste trebale biti izgrađene do lipnja 2022. godine. Za sad gradnja ide bez problema što potvrđuju i najnovije fotografije

Kako most dobiva konture tako se rasplamsava rasprava oko njegovog imena, piše Slobodna Dalmacija.

Iz Udruge 'Pelješki most' na čijem je čelu Branka Šeparović imaju dva prijedloga.

'Sve velike zemlje daju imena svojim mostovima, Turci su svim svojim ogromnim mostovima dali imena po sultanima, a ja sam za Fausta Vrančića. Faust Vrančić bio je genijalac ranga Leonarda da Vincija', rekla je Šeparović.

Međutim, Vrančić nije jedini prijedlog, postoji još jedan.

  • +15
Pelješki most Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Druga ideja je da bi to trebao biti 'Most anđela'. Na svijetu postoji još samo jedan 'Most anđela' i to u Rimu i to zbog anđela koji vode prema Vatikanu. S obje strane postavljeni su anđeli, smišljeni da zapravo ''izmole'' most, oni se zapravo služe rječnikom koji je i laicima i ateistima blizak, to je simbol. Na Komarni i na Brijesti, na vrhovima gdje se pelješki most spaja i gdje obje hridine završavaju jednim špicem kao malo brdašce od kamena, stavili smo dva anđela od bronze', navela je Šeparović.

O ovom pitanju jasno mišljenje ima i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

'U posljednje vrijeme smo svjedoci raznih predlaganja imena pelješkog mosta. Za nas je najvažnije da se ovaj milenijski projekt napokon realizira. Što se eventualnog imena najvažnijega hrvatskog mosta tiče, smatramo da o tome ponajprije trebaju odlučivati oni koji su zaslužni za njegovu realizaciju, a to su ova županijska vlast koja ga je izborila i Vlada Andreja Plenkovića koja ga gradi. Pitanje je, međutim, treba li uopće tražiti drugo ime mostu kad imamo ono pod kojim se vodila borba za njegovu realizaciju - Pelješki most, ističe Dobroslavić.