#DOBREPRIČE

[FOTO] Ne volite kad dođe vrijeme da raskitite božićnu jelku? Uz jedinstvene kuglice ove studentice iz Vinkovaca božićne ukrase možete imati cijele godine

13.12.2020 u 18:09

Bionic
Reading

Božićni blagdani idealno su vrijeme da pokažete kreativnost u ukrašavanju svog doma. Posebna pozornost daje se kićenju božićnog drvca, a mnogi prilikom ukrašavanja vole dodati malo osobnosti. Da to bude doista tako, pobrinula se i mlada Vinkovčanka koja trenutno živi u Rijeci. U vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa počela se baviti izradom biljnih terarija. Okružila se zelenilom, a onda je došla na ideju da biljke krase i božićne kuglice

U predblagdansko vrijeme brojne trgovine i trgovački centri već naveliko prodaju božićne ukrase. Osim svjetlećih lampica, neizostavan dio ukrasa svakog bora su kuglice. Ako se pažljivije pogleda deklaracija na tim proizvodima, može se vidjeti kako je uglavnom riječ o onima iz uvoza. No postoje i brojni entuzijasti koji prkose nemilosrdnim uvjetima tržišta. Među njima je i Ana Hrgovčić, studentica povijesti umjetnosti i filozofije u Rijeci, ljubiteljica biljaka i hobistica koja stvara pod imenom Biljke.Plants.

'Odmalena sam velika ljubiteljica prirode, a za to je vjerojatno zaslužan život na granici između sela i grada. Odrastanje u takvom okruženju znači puno igre u prirodi, pomaganja u vrtu, kopanja po blatu itd. Stoga mi je sasvim jasno gdje i kako je zapravo započela moja ljubav prema biljkama. Ako većinu dana provedete u stanu ili na poslu, kućne biljke su savršena poveznica s prirodom. U vrijeme ispitnih rokova većinu vremena provodim u stanu i fale mi šetnje, priroda i svjež zrak. U tim trenucima moja kolekcija biljaka pruža mi baš sve što mi fali. Ugodnije je boraviti u domu koji diše, koji je ugodan oku i opušta. Poput nekog mentalnog katapulta u divlju prirodu', kaže nam Ana.

Na tržištu ima zaista velik broj najrazličitijih vrsta kuglica. Ispričala nam je kako se rodila ideja za stvaranjem održivih dekoracija - staklenih kuglica za bor sa živim biljkama.

'Budući da sam domaćem tržištu predstavila božićnu kokedamu kao zamjenu za jelku i terarije kao upečatljive poklone ispod jelke, bilo je logično napraviti i nešto čime se jelka može ukrasiti. U stvaranju se uvijek vodim idejom održivosti, tako da kuglice nisu ukras koji se nakon Božića baca ili sprema u ormar. One su namijenjene kao cjelogodišnji ukras za dom ili poslovni prostor. A možete ih čak objesiti na retrovizor u automobilu', savjetovala je. Zanimalo nas je kako se prodaju kuglice.

'Kuglice se prodaju pojedinačno, a dolaze u tri varijante. Prva je pustinjska varijanta s kaktusima ili sukulentima, druga varijanta je s bršljanom, puzavom biljkom koja se nakon nekog vremena treba presaditi, te landscape s mahovinom, komadićima drveta i kamenčićima. Mislim da je opcija landscapea s mahovinom moj osobni favorit', kaže i otkriva koliko koštaju i gdje se sve mogu nabaviti te koliko joj treba za dostavu u Hrvatskoj.

'Cijena jedne kuglice je 55 kuna. Budući da je blagdansko vrijeme i da se terariji većinom poklanjaju, Biljke.Plants žele darovati nešto kupcima. Svi oni Djedovi Mrazovi koji kupuju naše proizvode kao poklon za druge i sami zaslužuju poklon. Stoga svaku kupnju iznad 300 kuna nagrađujemo besplatnom kuglicom. Kuglice se mogu nabaviti isključivo preko webshopa', pojašnjava. Sretna je, kaže, zato što je okolina pozitivno reagirala na njih.

'Dobila sam nekoliko upita i iz inozemstva, što me baš oduševilo. U vrijeme koronakrize svima je potrebno to blagdansko raspoloženje, topli dom s lampicama i superkul božićnim ukrasima. Za vrijeme ovih božićnih blagdana svi ćemo provesti puno više vremena u našim domovima, stoga mislim da je najvažnije okruženje u kući. To što ove godine nećemo toliko uživati u obilascima adventskih kućica ne znači da u vlastitom domu ne možemo udahnuti božićni duh, a naši božićni proizvodi toliko su drugačiji da su savršeni za ovaj totalno drugačiji Božić', pohvalila se Ana i objasnila nam što s kuglicama nakon Božića i kako ih održavati.

'Kuglice su održivi ukrasi, što znači da će i nakon Božića krasiti naše domove i poslovne prostore. Dovoljno je ukloniti crvenu vrpcu te postaviti kuglicu na stol, policu ili ju objesiti na terasu. Kuglica ima ravno dno, stoga može stajati na ravnoj površini bez straha od kotrljanja i pada. Kuglice s mahovinom i sukulentima (kaktusima) dovoljno je zaliti jednom u 10 dana. Naravno, mahovinu je potrebno obilnije zaliti, a kaktuse i sukulente malo manje. Puzavice zalijevamo svakih nekoliko dana, a ako vam se učini da prerasta svoje stakleno okruženje, slobodno je preselite u 'kalić'. Kuglice s puzavicama ukrašene su tako da će i nakon presađivanja biti lijepe, one tada postaju krajolik s mahovinom', ističe i otkriva gdje nabavlja materijale i koliko dugo traje sam proces ukrašavanja jedne kuglice.

  • +15
Ana Hrgovčić, Biljke.Plants Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Mahovinu nabavljam u šumi. To je koliko opuštajući, toliko i stresan proces. Potrebna mi je veća količina mahovine, a kako ne bih ugrozila njihovo stanište, moram obići veći teritorij te sa svakoga nalazišta uzeti po malo. U zimsko doba, unatoč povoljnoj vlazi, noć ranije pada i puno mi je teže doći do prikladnog materijala. Na sreću, imam prijateljicu na Braču koja mi vrlo rado pošalje bračke mahovine, i to one s najvišeg vrha - Vidove gore. Ostatak materijala nabavljam posvuda - od raznih dobavljača do vrtnih centara i cvjećara. Za izradu kuglice ne treba mi puno vremena. Rekla bih, 15-ak minuta. S time da najveći dio vremena ode na glancanje i fiksaciju kamenčića u zemlju, što se nekada čini nemogućom misijom. Zelene bombe su pravi živi ukrasi i sigurna sam da će se svakom zelenom ljubitelju Božića pomaknuti barem jedan kamenčić iz kuglice', naglašava. Pitamo je koliko ih je do sada polupala dok ih je izrađivala i ukrašavala.

'Na sreću, nijednu! Vrlo sam pažljiva pri izradi i nadam se da ću ostati na ovom broju. No pri slanju paketa znalo se dogoditi da staklenka pukne. Mislim da sam do sada imala jedan ili dva takva slučaja. No ne brinite, ako vam se to dogodi, šaljem novu staklenku', poručuje. Do sada je napravila 50-ak kuglica, od kojih je više od pola na putu prema novim jelkama. 'Ne brinite! Nećete ostati bez kuglice. Narudžbe za kuglice primam skroz do 18. prosinca kako bi do vas stigle taman na vrijeme za kićenje bora', napominje Ana. Svaki njezin proizvod može biti izrađen po željama kupca.

'Boje, vrsta kamenčića, biljke, oblik staklenke, unutrašnja dekoracija kamenjem ili drvetom. Sve se može napraviti po želji kupca', istaknula je i opisala kako svoje proizvode dostavlja kupcima s obzirom na njihovu krhkost.

'Preferiram naći se lice u lice te osobno predati proizvod. DIY setove i kokedame dostavljam poštom dok se za gotove terarije i staklene kuglice dogovaram sa svakim naručiteljem posebno. Osobno preuzimanje odvija se jednom mjesečno u dva grada, u Vinkovcima i Zagrebu. U Rijeci sam uvijek dostupna', kazala je. Interes za biljkama, točnije stvaranjem malih zelenih ekosustava unazad nekoliko godina iznimno je velik, a osim posebnih, unikatnih kuglica nedavno je izbacila jedinstven proizvod za hrvatsko tržište - uradi sam terarije.

'Jedina sam u Hrvatskoj koja je uz božićno drvce u kokedami i žive božićne kuglice ponudila uradi sam paket. Riječ je o kompletnoj opremi (staklenka, biljke, zemlja, dekorativni materijali, alat) s videouputama uz koje svatko samostalno može izraditi svoj terarij. Cijene DIY terarija kreću su od 60 do 400 kuna i svi oni (šumski, XS, L, S, boca) dolaze u DIY verziji. Pri narudžbi je potrebno jedino navesti da želite DIY set, a ne već gotov terarij', objašnjava nam. Izradom biljnih terarija, kokedama, kuglica i DIY setova bavi se od ožujka/travnja ove godine.

'Sve je počelo u vrijeme karantene. Vrlo sam aktivna i volim svašta raditi, tako da tjedni bez posla za mene nisu bili opcija. Krenula sam učiti i izrađivati terarij i kokedame. To je bio proces pokušaja i pogrešaka, no došla sam do savršene recepture i sada sve funkcionira. Ulažem jako puno vremena, energije i truda u svoj rad. Pronašla sam se u ovom poslu i imam velike planove za budućnost', najavila je. Za sada joj je sve u potpunosti one man job, no ako bude išlo po planu, sigurno će se širiti.

'Slobodna sam umjetnica koja svoje radove klasificira kao umjetničko djelo i poslujem na temelju takvog računa, tj. ugovora o autorskom honoraru, nažalost s prevelikom stopom poreza', objasnila je.

Internet je u posljednje vrijeme prepun podrške malim poduzetnicima, no Ana napominje kako mnogo njih ne razumije što znači biti mali poduzetnik koji nije zaposlen negdje drugdje, nego mu je njegov rad jedini izvor prihoda.

'To znači da ako ste obrt, kućna radinost ili nešto treće, prirezi i doprinosi pojedu vas za doručak, vrlo vjerojatno sve, ali baš sve radite sami, možda uz pomoć prijatelja ili obitelji i već vam je neugodno koliko ih molite za pomoć, a ne možete ih prikladno platiti. To znači da radite od jutra do sutra i da posao nikad nije gotov. Uvijek imate neki mail napisati, odgovoriti na upit potencijalnog kupca i raditi, raditi, raditi na stvaranju svog proizvoda. Jedete s nogu, ako stignete. Zobene kaše, noodle iz vrećice i sve što se jako brzo napravi kako vam ne bi oduzimalo previše vremena. Kava vam je zrak, a jedino kad ne mislite o poslu je dok spavate. Jer ste preumorni za sanjanje, ali se ipak ponekad potkrade koja misao - kod mene je to sanjanje o pronalasku jako zelene i lijepe mahovine ili kupovina biljaka. Stres. Sve stvarate sami, od nule. Gradite rukama i nogama i borite se za bolje sutra. Mali poduzetnici nisu ni C od crne ekonomije, to su divni i radišni ljudi koji daju sve od sebe za posao koji vole i koji plaćaju sve moguće poreze, prireze i gluposti te koji rade 0-24, a niti jedna satnica ne može im opravdati njihovo vrijeme. Kad razmišljam o božićnim blagdanima i moru, uopće ne znam hoću li ih moći imati', iskrena je.

'Mnogo vremena odlazi mi na komunikaciju s naručiteljima, kao i na vođenje društvenih mreža. Ponekad nema dovoljno vremena u danu da odgovorim na sva pitanja te napravim sve terarije i kokedame. Uz faks i učenje, teško je naći vremena za sve to. No ljubav prema biljkama gura me naprijed', ponosna je. Njezine sobe u roditeljskom stanu u Vinkovcima i u Rijeci, u kojoj trenutno studira, poput su malih džungli jer je skupila velik broj biljaka.

'Moja kolekcija raste iz dana u dan. Kada nabasam na lijepu biljku, ne mogu odoljeti. (smijeh) U mom biljnom ateljeu sigurno se nalazi preko 300 biljaka - i sve su namijenjene za terarije. Imam oko 80 biljaka u privatnoj kolekciji, a trenutno mi je najdraža Syngonium. To je biljka koja mi je dugo bila na listi želja, a nikako je nisam mogla pronaći. Na kraju sam je dobila na poklon od Luke, dragog prijatelja koji izrađuje vivarije. No vjerujem da će mi se favorit promijeniti čim kupim neku novu', smije se Ana. Premda se time ne bavi dugo, već je dobila ponude raznih tvrtki koje žele svoje urede ukrasiti njezinim staklenkama, a održavala je i radionice.

'Terariji i kokedame koje izrađujem zbilja su eksplodirali na tržištu. Surađujem s mnogo tvrtki, što u pogledu uređenja interijera, što u pogledu božićnih poklona za klijente. Ove godine održala sam šest radionica izrade biljnih terarija u Vinkovcima, Osijeku, Zagrebu i Ivanić-Gradu. Nakon Nove godine nastavljamo s radionicama u Rijeci i Zagrebu. Nažalost, ili nasreću, radionice su praktičnog tipa te do sada nisam razmišljala o njihovom online izvođenju. Uživam u kontaktu s ljudima, zaljubljenicima u biljke i terarije, te mislim da su on site radionice puno zabavnije. Čekat ćemo neka ljepša vremena za naša druženja, a do tada svi zainteresirani mogu izraditi svoj terarij uz Biljke.Plants DIY terarij set. To je nešto slično radionici. Dobijete sav potreban materijal i videoupute kojima vas ja vodim u izradi. Nešto poput online radionice', uvjerava nas i priznaje kako je jedna od rijetkih kojima je koronakriza bila odskočna daska za daljnji rad.

Dotakli smo se i konkurencije jer ima puno osoba koje se bave izradom terarija. 'Zajednica biljnih terarista u Hrvatskoj nije velika, u biti taman je dovoljna za naš teritorij i potražnju. Uz mene su se formirala još tri proizvođača i svi su odlični. Svatko od nas ima svoj stil dekoriranja, ali i brendiranja. S nekima od njih imala sam kontakt kada sam još kao hobistica izrađivala terarije te su bili puni podrške i spremni podijeliti iskustva na tržištu. Želim im svima puno sreće u radu', poručuje.

Osim što se bavi biljkama i studira, na praksi je za suvoditeljicu Galerije SKC u Rijeci. 'Produkcija izložbi moja je velika strast, što se može vidjeti i po izložbi biljnih terarija i kokedama koju sam organizirala u Vinkovcima. Izložba je bila prva bomba, oduševljenje posjetitelja nikad nije bilo veće i ostala sam uistinu iznenađena tako pozitivnim reakcijama. Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, što u potpunosti govori o veličini i kvaliteti biljnih terarija i kokedama by Biljke.Plants', kaže. Kad je riječ o planovima, želi ostati tajanstvena i poziva da se prate njezini profili na društvenim mrežama.