krediti pritišću

Fortenova prodaje poljoprivredu: Na bubnju će se naći Belje, Vupik i PIK Vinkovci?

20.06.2023 u 10:29

Bionic
Reading

U sjeni neuspjele prodaje cijele Fortenova grupe i najave refinanciranja obveznice prošla je objava te kompanije da je jedan od uvjeta koji je dogovoren s većinskim kreditorom Grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners, 'započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede i to najkasnije do 31. prosinca 2023.', piše Novi list

To znači da Fortenova Grupa prodaje jedan od svoja tri ključna segmenta, poljoprivrednu proizvodnju i da će ubuduće ostati samo na maloprodaji i prerađivačkoj industriji, ali i da bi u samo pet godina ponovo vlasnika mogle promijeniti tvrtke koje okrupnjene čine najvećeg poljoprivrednog proizvođača u državi, neke procjene idu daleko pa kažu da čine i 25 posto poljoprivredne proizvodnje. Tvrtke su to koje drže najveći dio poljoprivrednog zemljišta u državi.

Tvrtke Fortenova Grupe obrađuju, prema nekim podacima, 32 tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta za koje imaju ugovore o koncesiji. Uz to tisuće kooperanata, posebice u Slavoniji i Baranji, vezane su za tvrtke iz sustava Fortenova Grupe, piše Novi list.

U prodaju bi tako trebali Belje, Vupik i PIK Vinkovci, dok će po svemu sudeći Agrolaguna biti izostavljena. No, što će biti s tvrtkom Meggle, koju je samo prije dvije i pol godine kupilo Belje, nakon što je njemački vlasnik najavio zatvaranje proizvodnje, te hoće li i ta osječka mljekarska industrija u prodaju nije poznato.

Iz Fortenove poručuju da potencijalna prodaja koja je najavljena, odnosno otvaranje procesa potencijalne prodaje prije kraja ove godine ne znači da će do prodaje i doći.

'Prije otvaranja procesa bit će angažirani savjetnici za potencijalnu prodaju i tada će biti utvrđen i opseg prodaje. Tek po utvrđivanju opsega bit ćemo u mogućnosti odgovoriti i na ostala pitanja odnosno prezentirati i brojčane pokazatelje', kazali su u Fortenova Grupi.