MEGA TRANSAKCIJA

Gotovo je: Ledo je i službeno otišao u ruke britanskog giganta, zajedno s Frikomom cijena je 615 milijuna eura

30.09.2021 u 15:32

Bionic
Reading

Nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa je dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods

Dovršetak transakcije uslijedio je šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora između Fortenova grupe i Nomad Foods Limiteda.

Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvaća Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini te Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Europe te ima portfelj brandova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom duljom od pola stoljeća.

'Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, unatoč tome što je projekt proveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cijena od 615 milijuna EUR potvrdila je vrijednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti razvijati posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brandova. Također, očekujemo da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinanciranje i prijenos Mercatora, gdje ostvarujemo planirane sinergije, nego smo i ispunili planove u uspješnoj ljetnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, zahvalivši svim zaposlenicima Poslovne grupe zamrznute hrane na doprinosu koji su svojim radom ugradili u poslovni uspjeh kompanija u kojima rade.

  • +26
Ledo Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Novi vlasnik Leda, kompanija Nomad Foods vodeći je europski proizvođač smrznute hrane koji ima poznate brendove koji uključuju Iglo, Birds Ey, Findus itd. Sjedište mu je u Britaniji, a dionice su mu izlistane na njujorškoj burzi. Na internetskoj stranici kompanije se navodi da imaju prihode od oko 2,3 milijarde dolara.

Uz Veliku Britaniju među pet najvećih europskih tržišta su im Italija, Njemačka, Švedska i Francuska. Prema vlastitim računicama, na zapadnoeuropskom tržištu slane smrznute hrane danas imaju oko 14 posto udjela, odnosno dvostruko više od najbližeg konkurenta.

 'U 2021. godini, uz transfer Mercatora, ispunjenje svih naših planova u ljetnoj sezoni u kojoj su sve naše djelatnosti i sva poslovna područja ostvarila izvrsne operativne rezultate kad je riječ o dobiti i novcu na računima, Fortenova grupa je, uz prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, u potpunosti završila i svoj program prodaje neosnovnih djelatnosti i ostvarila brojna operativna poboljšanja u svojim djelatnostima, koje sve doprinose poboljšanju naših financijskih pokazatelja. Kad je riječ o ovoj transakciji, sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristit ćemo kako bismo odmah otplatili dug uslijed čega ćemo znatno smanjiti zaduženost kompanije. S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada doista može sa samopouzdanjem gledati u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane mijenja našu financijsku poziciju i kapitalnu strukturu te omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih djelatnosti u godinama koje dolaze. Naposljetku, htio bih također zahvaliti našim prijateljima i kolegama u svim društvima Poslovne grupe zamrznute hrane na vještinama, predanosti i zalaganju u vremenu kad su bili dio Fortenova grupe', rekao je James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za financije.