SPREMNI ZA ULAGANJE

Fondovi za gospodarsku suradnju skupili milijardu kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.12.2010 14:00
  • Objavljeno 28.12.2010 u 13:51
fondovi za gospodarsku suradnju

fondovi za gospodarsku suradnju

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Pet fondova za gospodarsku suradnju, koji su se pridružili ovogodišnjoj Vladinoj inicijativi za jačanje investicija, prikupili su od privatnih ulagača 1,075 milijardi kuna, što će uz do milijardu kuna Vladinih sredstava u idućih pet godina uložiti u konkurentne i propulzivne tvrtke i gospodarske projekte u Hrvatskoj

Istaknuto je to na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici tih pet fondova, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije-HVCA, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Kazavši da je HBOR imenovan kvalificiranim ulagateljem s Vladine strane u toj inicijativi, izvršni direktor HBOR-a Branimir Berković naglasio je očekivanje da će to oživjeti hrvatsko gospodarstvo. S Vladine strane u idućih pet godina u razne projekte i tvrtke koje odaberu fondovi za gospodarsku suradnju bit će uloženo jedna petina ili oko 200 milijuna kuna godišnje

S još toliko od strane fondova, odnosno s ukupno oko 400 milijuna kuna godišnje, moguće je postići poboljšanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, a fondovi će, po riječima direktora jednog od pet uključenih fondova Quaestus Private Equity-aVjenceslava Terzića, uskoro krenuti s operativom.

To znači odabir tvrtki i projekata za financiranje, za što, kako je kazao, imaju red čekanja. Imena tvrtki nije mogao iznijeti, a prva ulaganja realistično je očekivati u drugom kvartalu iduće godine

Predstavljajući fondove uključene u tu inicijativu Vlade, predsjednica HVCA Mirna Marović kazala je da je to pet fondova rizičnog kapitala, koji svuda u svijetu dosta pridonose otvaranju radnih mjesta, jačanju kapitala i osnaživanja gospodarstva.

Osim spomenutog Quaestusa, među tih pet fondova su i ranije osnovan Nexus Private Equity Partneri, te još tri novoosnovana fonda Alternative Private Equity, Honestas Advisory i Prosperus Invest

Na novinarski upit u što će fondovi najviše ulagati član Uprave fonda Nexus Marko Makek kazao je da će više ići u smjeru dokapitalizacije nego u kupovinu tvrtki te da da je prikupljeni kapital zapravo 'kapitalna injekcija' koju u suradnji s Vladom mogu ponuditi tvrtkama.

Savjetnik ministra gospodarstva Tomislav Mazal podsjetio je da je u veljači ove godine Ministarstvo gospodarstva na Vladinu inicijativu objavilo i provelo natječaj za sudjelovanje privatnih ulagatelja u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju.

Objasnio je da je to projekt izravnog investiranja novca u inovativne proizvode te vjeruje da će se 2011. i 2012. pokazati njegova puna uspješnost.

Dodavši da je za sada u proračunu za 2011. predviđeno 100 milijuna kuna za ulaganja, Mazal je kazao da će Vlada u idućih pet godina uložiti do milijardu kuna odnosno koliko i fondovi po modelu 'kuna za kunu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi