PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Fond zatražio odgodu za predaju ponuda

26.09.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Iz Hrvatskog fonda za privatizaciju jučer je netko nazvao svih dvadeset i šest potencijalnih ponuđača za kupnju brodogradilišta, koji su otkupili natječajnu dokumentaciju, s prijedlogom da se rok za predaju ponuda s 30. rujna pomakne na 21. listopad ove godine, dakle za tri tjedna

Naime, otkad se krenulo u sitno odbrojavanje do kada trebaju na stol položiti konkretnu ponudu i garanciju od 5 milijuna kuna za svako pojedino brodogradilište, kod dobrog dijela onih koji su otkupili natječajnu dokumentaciju nastao je potpuni muk ili su počeli slati signale da je rok prekratak.

Neki od ponuđača izrazili su sumnje da se s ovim produljenjem krajnjeg roka za dostavu ponuda nastoji ići na ruku pojedinim kandidatima. Da bi produljenje natječaja za prodaju brodogradilišta dobilo kakav-takav legitimitet, u HFP-u trebaju dobiti pismenu suglasnost svih 26 tvrtki koje su otkupile natječajnu dokumentaciju i tako dobile 'ulaznicu' za sudjelovanje u ovom prvom privatizacijskom krugu.

Moguće da će jedno od službenih opravdanja iz Vlade i resornog ministarstva, odnosno HFP-a, biti da se ovime zapravo želi izbjeći drugi krug privatizacije, jer je sve očitije da većina kandidata, barem onih većih, nakon euforičnih nastupa šuti i podiže ručnu kočnicu kada na stol treba baciti i konkretnu ponudu i novac.

U dobro obaviještenim krugovima spominje se da je razlog ovom produžetku natječaja činjenica da u Vladi, odnosno Ministarstvu gospodarstva, još nisu uspjeli formalno-pravno realizirati nagodbu sa svim brodogradilištima o izvlaštenju svih nekretnina unutar područja brodogradilišta koje se tretiraju kao pomorsko dobro.

Postoje i špekulacije da je ovo produženje povezano s mogućom smjenom Damira Polančeca, piše Novi list.