OČEKUJU SE DALJNJA KOLEBANJA

FAO: cijene hrane u silaznom trendu

06.10.2011 u 19:29

Bionic
Reading

Cijene hrane blago su pale u rujnu na svjetskim tržištima i vjerojatno će još neko vrijeme ostati u silaznom trendu, procjenjuje u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda FAO, ukazujući na povećanu proizvodnju žitarica ali i upozoravajući na moguća nova kolebanja

Indeks cijena hrane spustio se dva posto u odnosu na kolovoz, na 225 bodova, uglavnom temeljem nižih međunarodnih cijena žitarica, šećera i ulja, ističe FAO u redovnom mjesečnom izvješću.

Pritom je indeks cijena žitarica pao u rujnu na mjesečnoj razini tri posto, na 245 bodova. Od travnja do kolovoza cijene žitarice bilježile su silazni trend zahvaljujući oporavku svjetske proizvodnje. U odnosu na prošlogodišnji rujan indeks je uvećan 18 posto.

Značajan pad bilježio je i indeks cijena šećera, koji je u rujnu bio niži 3,8 posto u odnosu na kolovoz, spustivši se na 379 bodova. Na pad cijena uvelike je utjecala bolja proizvodnja najvećeg svjetskog proizvođača Brazila.

Prosječne cijene ulja bile su u rujnu niže za 2,3 posto prema prethodnom mjesecu, uz pad odgovarajućeg indeksa na 238 bodova, zbog dobre proizvodnje i solidnih zaliha palmina ulja, te povećanog izvoza suncokretova ulja nakon iznimno dobre žetve na području Crnog mora.

Indeks cijena mliječnih proizvoda također se spustio u rujnu, na 218 bodova, u odnosu na 221 u kolovozu. Na godišnjoj razini cijene mliječnih proizvoda pale su u prosjeku 10 posto.

U rujnu je indeks cijena mesa iznosio 175 bodova i bio je tek neznatno niži nego u prethodnom mjesecu, uglavnom zbog tripostotnog pada cijene svinjetine. Cijene mesa peradi također su pale, dok su govedina i ovčetina poskupjele zbog nižih zaliha. U ovoj su godini cijene mesa općenito više nego u 2010., pri čemu je u rujnu odgovarajući indeks 14 posto viši nego u istom razdoblju lani.

Ekonomska neizvjesnost na svjetskoj razini i dalje nedostatne zalihe žitarica utjecat će na promjenjivost cijena hrane, naglasio je u intervjuu u četvrtak ekonomist i analitičar za žitarice pri FAO-u Abdolreza Abbassian. 'Na žalost mislim da ćemo i dalje biti promjenjive neko vrijeme', rekao je Abbassian.

U odvojenom je tromjesečnom izvješću o prognozama uroda i stanju hrane FAO u četvrtak povisio procjenu ukupne svjetske proizvodnje žitarica u tekućoj sezoni za tri milijuna tona, na ukupno 2,31 milijardu tona, što je tri posto ili 68 milijuna tona više nego u 2010/11. Kao razlog u FAO-u navode poboljšana očekivanja za urod pšenice i riže.

Povećanje u odnosu na prethodnu sezonu uključuje, između ostalog, rast proizvodnje pšenice za 4,6 posto, odnosno za 30 milijuna tona, te povećanje proizvodnje riže, za tri posto, odnosno za 14 milijuna tona.