ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM

Evo što je Hrvoje Belamarić odgovorio HUP-u

05.12.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Od 1. siječnja iduće godine svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika bit će dužni zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju zaposlenih i djelatnosti koju obavljaju. Međutim iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručuju da na burzi rada ne postoji toliko osoba s invaliditetom s potrebnim kvalifikacijama. Hrvoje Belamarić, novinar, i sam osoba s invaliditetom, koji se kroz svoj novinarski rad neprekidno bavi podizanjem svijesti građana u pristupanju problemima osoba s invaliditetom, poručuje HUP-u da je njihov stav licemjeran

'Osobe s invaliditetom susreću se s toliko diskriminacije da im ne treba još jedna. Da sam ja država, tužio bih ih. Oni ne žele zaposliti osobu s invaliditetom jer to znači da joj trebaju pomagati u svakodnevnom poslu. To je licemjerno. Invalidi su osobe kao i sve ostale', poručio je Belamarić HUP-u.

Podsjećamo, iz HUP-a su za tportal kazali kako pozdravljaju svaki napor države da osobe s invaliditetom budu aktivnije zastupljene na tržištu rada. Ali ističu kako na burzi rada ne postoji toliki broj osoba s invaliditetom s potrebnim kvalifikacijama te da će stoga poslodavac koji ne nađe dovoljan broj osoba s invaliditetom na tržištu rada ili nema radnog mjesta na koje bi zaposlio veći broj osoba s invaliditetom morati plaćati po nezaposlenom radniku s invaliditetom trećinu minimalne plaće - svaki mjesec. Dodaju kako je prilikom donošenja zakona nužno uskladiti sustav obrazovanja osoba s invaliditetom s realnim potrebama tržišta rada da bi se ovakav zakon mogao primjenjivati u praksi.