ubija ih konkurencija

Europski proizvođači solarnih panela pred slomom: Počeo je val bankrota!

05.02.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Europska komisija pred donošenjem je hitnih mjera pomoći proizvođačima solarnih panela iz EU-a jer se ne mogu nositi s agresivnom kineskom konkurencijom, najvjerojatnije subvencioniranom državnim poticajima

Moguće opcije su izravne potpore tvrtkama ili mjere za zaštitu trgovine, odnosno antisubvencijski ispitni postupak o uvozu solarnih panela iz Kine, piše Politico.

Europsko vijeće proizvođača solarne opreme (ESMC), tijelo koje predstavlja proizvođače fotonapona, prošlog tjedna poslalo je pismo Bruxellesu pozivajući na 'hitne' mjere, uključujući brz otkup njihovih zaliha.

ESMC tvrdi da subvencionirana kineska masovna proizvodnja solarnih modula — koji su trenutno upola jeftiniji od europskih — u kombinaciji s prevelikom ponudom uništava tvrtke iz EU-a.

'Vidim val bankrota u Europi', rekao je glavni tajnik ESMC-a Johan Lindahl, navodeći nedavne stečajeve, uključujući nizozemskog proizvođača panela Exasun i austrijskog proizvođača modula Energetic. Ozbiljno je uzdrmano i poslovanje švicarske kompanije Meyer Burger.

'Sve ukazuje na to da kineski proizvođači prodaju svoje panele ispod proizvodne cijene. Uskoro ćemo izgubiti industriju fotonapona u Europi', rekao je Lindahl.

Plan Bruxellesa je da do 2030. godine vrati 30 gigavata solarnih proizvodnih kapaciteta u EU, nakon što je Peking prije deset godina izgubio velik dio svoje industrije. Ali zemlje EU-a su prošle godine proizvele samo 1,5 GW vlastitih solarnih panela.

Europska solarna industrija od rujna traži uvođenje izravnih subvencija, ali mjere trgovinske zaštite - što uključuje antisubvencijski ispitni postupak Kine - i dalje su kontroverzne.

  • +3
Solarni paneli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Kao što je povijest pokazala, istraživanje i provedba trgovinskih barijera za solarnu energiju krajnja je i izgubljena strategija za Europu', napisao je SolarPower Europe, glavni solarni lobi u Bruxellesu, u pismu Komisiji prošlog studenog, pozivajući se na prethodni neuspjeli pokušaj EU-a da stavi uvozne carine na kineske solarne ploče.

Trgovinski rat također bi 'bio katastrofa za solarno tržište EU-a', rekla je Jenny Chase, analitičarka iz BloombergNEF-a, jer Bruxelles riskira svoj ambiciozni plan postavljanja panela diljem EU-a s obzirom na ograničen proizvodni kapacitet domaćih tvrtki.