digitalne potvrde

Europski parlament odlučio: Uvođenje covid-putovnica treba hitno ubrzati, moraju biti prihvaćene do ljeta

25.03.2021 u 14:51

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta odlučili su ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda, tzv. covid-putovnica kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije

S 468 glasova za, 203 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici su dali podršku za hitan postupak (članak 163.) koji omogućuje brži parlamentarni nadzor Komisijinih prijedloga, uz istodobno puno poštivanje demokratskih ovlasti.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici u srijedu većina zastupnika izrazila je potporu za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde čiji je cilj olakšati sigurno slobodno kretanje u Uniji tijekom pandemije Covida-19. Nekoliko je govornika istaknulo kako je potrebno osigurati snažnu zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene.

Na sljedećoj plenarnoj sjednici (od 26. do 29. travnja) bit će prihvaćeno stajalište za pregovore s Vijećem koje može uključiti i amandmane na prijedlog Komisije. Odbor za građanske slobode, kao nadležan za ovo pitanje u Europskom parlamentu, može zahtijevati vraćanje izvještaja kako bi započeo pregovore. Parlament i Vijeće trebaju potvrditi ishod pregovora između suzakonodavaca.

Nakon glasanja predsjednik Odbora za građanske slobode Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska) je rekao: 'Digitalne zelene potvrde potrebne su nam kako bismo vratili povjerenje u šengensko područje dok nastavljamo borbu protiv pandemije Covida-19. Potvrde ne mogu biti preduvjet za slobodno kretanje jer je ono temeljno pravo u Europskoj uniji. Potvrde također ne mogu voditi prema diskriminaciji onih koji ih nemaju. Podaci građana moraju biti sigurni, a potvrde trebaju sadržavati samo nužne podatke.'

Europska komisija je, podsjetimo, 17. ožujka predstavila Prijedlog uredbe o uspostavi digitalne zelene potvrde i predložila njezino donošenje prije ljeta. Prijedlogom se želi olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije Covida-19. Uključivala bi informacije o tome je li putnik cijepljen protiv bolesti COVID-19, ima li negativan rezultat testa na COVID-19 ili je prebolio COVID-19.

  • +19
COVID 19 - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sam prijedlog dignuo je puno bure diljem Europe. Prošli tjedan je hrvatski europarlamentarac Valter Flego (IDS) kazao kako će uvođenje covid-putovnica trajati barem tri mjeseca:

'To znači da će peti mjesec biti kakav je sada - u Hrvatsku možete doći s negativnim testom i tako se vratiti, što je za tročlanu obitelj trošak testiranja od 600 eura. Proći će tako i Uskrs. Komisija je presporo izašla s prijedlogom, mi već 54 tjedna učimo o nepoznatoj bolesti', rekao je.

Istog je mišljenja bio i HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol: 'Nema jasno propisane zabrane da države budu restriktivnije od onoga što je propisano uredbom EK. Netko s certifikatom može biti i dalje poslan u samoizolaciju. Države će same odlučivati hoće li primiti nekoga na svoj teritorij ili ne jer je zdravstvo i dalje prioritet broj jedan. Certifikat je poboljšanje u odnosu na sadašnju situaciju, recimo nećete morati plaćati prijevod negativnog nalaza. Realan rok za njegovo uvođenje je lipanj.'