svjetska tržišta

Europske ulagače ohrabrio rast Wall Streeta, cijene dionica porasle i na azijskim burzama

11.07.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio prvi rast Wall Streeta nakon tri dana pada

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,03 posto, na 7.270 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 posto, na 15.715 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 7.186 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu više od 1 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,6 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će kineske vlasti uvesti nove mjere kako bi potaknule rast gospodarstva, s obzirom da ono nije u zamahu kakav se očekivao nakon ukidanja restriktivnih covid mjera. Jučer objavljeni podatak o padu proizvođačkih cijena za 5,4 posto na godišnjoj razini pokazuje da vlasti nemaju problema s rastom cijena i da imaju dovoljno prostora za daljnje poticajne monetarne mjere.

Pozitivno na tržišta utječe i jučerašnji rast Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 0,6 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli oko 0,2 posto. Ulagače su ohrabrile poruke nekoliko dužnosnika Feda koji su kazali da će trebati dodatno povećati kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

Ovoga će tjedna biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u u lipnju, koje će pokazati nastavlja li se trend popuštanja inflacijskih pritisaka. O tome će ovisiti daljnje odluke američke središnje banke o kamatama.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju. Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna kompanije i banke početi objavljivati izvješća o poslovanju u drugom tromjesečju. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u proteklom kvartalu bile 6,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.