ZBOG TERORISTIČKIH NAPADA

Europske burze: Pad indeksa, najveći pritisak na dionice turističkih tvrtki

16.11.2015 u 10:49

Bionic
Reading

Na europskim burzama u ponedjeljak su indeksi pali, a nakon terorističkih napada u Parizu pod najvećim su pritiskom dionice turističkih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,2 i 0,4 posto. Najviše je jutros, 2,3 posto, pao STOXX Europe 600 indeks turističkog sektora, dok se analiziraju posljedice po taj sektor nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno više od 130 ljudi.

Dionica francuske hotelske grupe Accor pojeftinila je više od 6 posto, dok je cijena zrakoplovnog prijevoznika Air France KLM-a pala 5, francuskog aerodromskog operatora ADP-a 3,8, a Eurotunnela 4,5 posto.

"Dionice kompanija povezane s potrošnjom i turizmom, posebice industrija luksuznih proizvoda, mogli bi biti pod najvećim utjecajem nakon napada u Parizu", kaže Alexandre Baradez, analitičar u tvrtki IG.

Ipak, ni on, ni većina ostalih analitičara ne očekuje dulji ekonomski utjecaj tih napada, ni promjene u dugoročnom smjeru tržišta.

Jedini dobitnik je jutros energetski sektor jer su porasle cijene nafte nakon što je Francuska pokrenula zračne vojne napade na Islamsku državu u Siriji, koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu gotovo 1,5 posto, skliznuvši na najnižu razinu u šest tjedana.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 19.393 boda.

Jutros je objavljeno da je treće po veličini svjetsko gospodarstvo u proteklom tromjesečju palo za 0,8 posto na godišnjoj razini. Kako je to drugi kvartal zaredom kako bruto domaći proizvod (BDP) pada, Japan je ponovno zaronio u recesiju, već četvrti puta od globalne financijske krize.