HRVATSKI TURIZAM U SCHENGENU?

'Europska unija mora liberalizirati vizni režim'

World travel market u Londonu

World travel market u Londonu

Izvor: tportal.hr / Autor: Marina Barukčić

U sklopu londonskog turističkog sajma danas je održan sastanak ministara turizma 199 zemalja svijeta. Umjesto ministra Damira Bajsa, na sastanku je bio državni tajnik Željko Lenart koji nam je prenio razmišljanja ministara. Na pitanje zašto Bajs nije u Londonu, na jednom od najvećih turističkih sajmova na svijetu, nismo dobili jasan odgovor

'Ministar Damir Bajs ima druge radne obaveze', rekla nam je njegova glasnogovornica Antonela Frković koja je također ostala u Zagrebu. Na pitanje jesu li obaveze vezane za stranku (HSS) ili ministarstvo, rekla je da bi za odgovor na to pitanje trebali ipak s njime popričati.

Umjesto Bajsa na sastanku ministara turizma na WTM-u u Londonu bio je državni tajnik Željko Lenart. Kaže da su ministri govorili o rastu turizma unatoč poteškoćama u Europi te da očekuju porast od 3,3 posto. Upitan nisu li prognoze bile optimističnije, odnosno da se očekuje rast od pet posto, Lenart kaže: 'Više se brojki vrti, to nije sigurno.'

'Govorilo se o viznome režimu i o njegovoj liberalizaciji. Posebno se govorilo o elektronskim vizama, jer i zemlje emitivnog i receptivnog turizma postavljaju pitanje viza i prepreka za putovanje turista. Pokušali smo utjecati da se taj problem riješi', kaže Lenart i naglašava da su se najčešće mogle čuti preporuke za vlade diljem svijeta koje nemaju dojam važnosti turizma za gospodarstvo:

'Dosta je porastao emitivni turizam (odlasci iz zemlje) i to u Kini 33 posto, u Brazilu 44 posto, u Indiji itd. Kao jedan dosta velik problem istaknut je odnos vlada prema turizmu koji, kako kažu, globalno doprinosi ekonomiji 10 posto više nego automobilska industrija, što je vrlo značajno. Čak je bio jedan prijedlog da se napravi sastanak na svjetskoj razini predsjednika vlada s ministrima financija o turizmu. Zaključak je da oni puno doprinose razvoju turizma i da su odgovorni za destinaciju i razvoj. Svi se žale na to da je premalen ulog u turizam svih zemalja na svjetskoj razini. Vlade, dakle, nedovoljno shvaćaju važnost turizma u cijelome svijetu.'

No bilo je i prigovora na ministarstva vanjskih poslova: 'Oni imaju prestroge preporuke i pokušavalo se apelirati na neku organizaciju na globalnoj razini, koja bi radila preporuke odlaska u određene turističke destinacije, nezavisno o vladama i njihovim ministarstvima vanjskih poslova.'

Govorilo se dosta i o strateškom partnerstvu receptivnih zemalja Europske unije u budućnosti. 'Točnije, govorilo se o partnerstvu kako bi nastup prema dalekim tržištima bio ujednačen jer, očekuje se da će do 2030. godine, milijardu i pol Indijaca i Kineza biti srednja klasa koja će biti sposobna za daleka putovanja', kaže Lenart.

Upitan s kime bi se Hrvatska mogla partnerski povezati, Lenart kaže da smo već partneri sa Slovenijom, 'jer Indijci, Kinezi, Japanci i Amerikanci dolaze uglavnom u regiju, a ne samo u jednu zemlju'.

Što se tiče elektronskih viza, Lenart kaže da ministri turizma apeliraju na vlade da pokrenu takav vizni režim, jer danas tehnologija to omogućuje, a vize su jedna od glavnih prepreka putovanja. 'Posebno je problem za zemlje koje trebaju schengensku vizu koja se teško dobiva zbog čega turisti sve više biraju azijske zemlje. To je problem koji schengenski prostor mora pokušati riješiti na najbolji način jer će to utjecati i na Hrvatsku, premda smo mi napravili liberalizaciju viznog režima. Zato je apel na Europsku uniju da se ona liberalizira u tom smjeru.

Lenart kaže da su velike promjene u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku također bile jedne od značajnih tema: 'Na tim područjima bilježi se značajan pad dobiti, osim u slučaju Egipta koji se značajno opravio. U zadnjih deset mjeseci govori se da je Egipat s minusa od 80 posto došao na minus od 20 posto. Razgovarali smo i o situacijama kada se turisti odjednom nađu u kriznom području (elementarne nepogode ili ratne krize) i načinima na koje će se turisti izvlačiti iz tih destinacija', rekao je državni tajnik Lenart nakon zatvorenog ministarskog sastanka u Londonu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi