SINDIKATI U BRUXELLESU

Europska komisija prihvaća plan B za škverove

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.05.2010 14:15
  • Objavljeno 07.05.2010 u 14:02
brodogradilište, brodogradnja

brodogradilište, brodogradnja

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Izaslanstvo Sindikata metalaca Hrvatske (SMH), zajedno s predstavnicima Europske federacije metalaca, razgovaralo je u petak u Bruxellesu s ravnateljem Opće uprave Europske komisije za tržišno natjecanje o problemu hrvatskih brodogradilišta u slučaju da propadne i drugi pokušaj njihove privatizacije

V. d. predsjednika SMH-a Vedran Dragičević izjavio je nakon razgovora da su Komisiji pokušali ukazati na važnost brodogradnje, koja je temeljna industrijska grana u Hrvatskoj, te istaknuo da treba izbjeći likvidaciju brodogradilišta, koja mogu opstati i bez državnih potpora.

Propadne li drugi krug natječaja za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta, koji se zaključuje 19. svibnja, plan hrvatske vlade 'treba ići u smjeru reduciranja potrošnje u brodogradilištima, na način da se ujedine prodaja i nabava, te da se od tri veća brodogradilišta stvori holding čime bi se osigurala kontrola ulaza i izlaza novca i tako smanjili gubici', rekao je Dragičević nakon razgovora s ravnateljem Opće uprave za tržišno natjecanje Alexanderom Italianerom

'Uprave brodogradilišta već danas rade na izradi programa, koji su održivi u razdoblju od narednih tri do pet godina. Ti održivi programi, ako to sve stavimo u veliki holding, moraju pokazati da hrvatska brodogradnja u narednih tri do pet godina može živjeti i bez subvencija. Uvjeren sam da to možemo napraviti i sada je na hrvatskoj vladi i na našoj pameti da to dobro prezentiramo Europskoj komisiji', istaknuo je Dragičević.

Dodao je da u tom slučaju vjerojatno ne bi ostao današnji broj zaposlenih u brodogradilištima, ali da je sada teško reći koliki bi taj broj bio.

Prema riječima glavnog tajnika Europske federacije metalaca Petera Scherera hrvatskoj brodogradnji treba osigurati još malo vremena. 'Ono što nam sada treba jest još malo vremena. Mi kao sindikati spremni smo i voljni raditi na programu restrukturiranja, treba nam još malo vremena, ono što nam ne treba jest bankrot', rekao je Scherer.

Istaknuo je važnost dobre suradnje između socijalnih partnera u rješavanju pitanja brodogradnje.

Rješavanje pitanja državnih potpora hrvatskim brodogradilištima glavni je uvjet za otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje, jednom od tri poglavlja koje još nije otvoreno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi