OREŠKOVIĆ I MARIĆ U BRUXELLESU

Europska komisija odlučuje hoće li kazniti Hrvatsku

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis poslijepodne će u Strasbourgu objaviti zaključke komisije vezano uz proceduru prekomjernog deficita, u kojoj je pod pojačanim nadzorom Europske komisije 18 država članica

Nakon što su zemlje članice u pismu Komisiji najavile i objasnile svoje poteze u obuzdavanju deficita, Komisija će objaviti detaljnu analizu s pojedinačnim preporukama za svaku zemlju. Povjerenik za financije Pierre Moscovici najavio je da potom kreću razgovori s Vladama o daljnjim koracima.

Jasno se vidi da one zemlje koje su krenule dalje i snažnije s reformama sad žanju plodove svog truda. Druge moraju podignuti ritam kako bi osigurale radna mjesta i rast za svoje građane. U tome leži ovaj izazov', naglasio je Moscovici.

Ministar financija Zdravko Marić, koji je prijepodne sudjelovao na sastanku Vijeća ministara financija EU-a u Bruxellesu, nije želio uoči Komisijine odluke spekulirati o tome kakva će ona biti, piše Večernji list.

Na marginama ministarskog sastanka, Marić je razgovarao s visokim predstavnicima Europske komisije kojima je prezentirao intencije proračuna koji ovaj tjedan ide na usvajanje na sjednici Vlade.

Orešković i Puljiz sastavili dokument

Premijer Tihomir Orešković u ponedjeljak je na summitu u Bruxellesu novinarima otkrio da je s novim najbližim suradnikom Jakšom Puljizom i ministrom Marićem u subotu radio na dokumentu poslanom u Europsku komisiju uoči današnje odluke.

Prošle godine EK je procijenila da se Hrvatska suočava s gospodarskim problemima i makroekonomskim neravnotežama te izdala šest naputaka, za koje kaže da je Hrvatska samo djelomično ispunila.

'To se odnosi na naputke o fiskalnom okviru, reforme mirovinskog sustava, rashode proračuna, reformu tržišta rada - na svim tim područjima reforme nisu provedene na zadovoljavajući način, jedino na području rješavanja nesolventnosti poduzeća', kazao je tada Dombrovskis.