DUHANSKA INDUSTRIJA

Europljani lani popušili 53 milijarde ilegalnih cigareta

23.06.2016 u 11:33

Bionic
Reading

U najnovijem izvješću revizorske kuće KMPG koje je objavljeno prošli tjedan navodi se kako je u Europskoj uniji (EU) u 2015. godini konzumirano 53 milijarde ilegalnih cigareta

Vlade država članica EU izgubile su gotovo 11,3 milijarde eura u poreznim prihodima zbog navedenog kaznenog djela, s obzirom na to da je svaka deseta konzumirana cigareta ilegalna.

U ovogodišnjem izvješću analizirani su rasprostranjenost krivotvorenih, prokrijumčarenih i tzv. 'Illicit White' cigareta u 28 država članica EU, uključujući Švicarsku i Norvešku, kao i razlozi koji su do toga doveli.

Na ilegalne cigarete otpada 10 posto ukupne potrošnje u EU, a njihova količina na tržištu neznatno se smanjila u odnosu na 2014. godinu, što je posljedica nekoliko čimbenika, poput poduzimanja dodatnih mjera u suzbijanju ilegalne trgovine duhanom te poboljšanja gospodarskih uvjeta.

Duhanska industrija smatra kako su strogo nadziranje dobavljačkih lanaca i razmjena podataka te provedba zakona od strane nadležnih organa zaslužni što se količina ilegalnih cigareta prokrijumčarenih u državama članica EU smanjila za 20 posto. To znači da je ukupno 88 posto ilegalnih cigareta prokrijumčareno iz država koje nisu članice EU.

Izvješće KPMG-a ukazuje na prevladavajući trend sve većeg rasta ilegalnih i tzv. 'Illicit White' cigareta (cigarete koje se zakonito proizvode u jednoj državi, ali za koje postoje dokazi da su prokrijumčarene iz jedne države u drugu)

Na 'Illicit White' cigarete otpada više od trećine svih ilegalnih cigareta, dok je ukupan broj krivotvorenih cigareta narastao na 4,7 milijardi. Najveći broj od ukupno 5,3 milijarde cigareta 'Illicit White' pakiran je u kutijama koje sadrže oznake na bjeloruskom jeziku.