traži ECTAA

'Europi treba hitni zajednički pristup za ograničenja putovanja i testiranja, blizu smo totalnog kolapsa turizma'

02.10.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) u petak je pozvala europske čelnike i Europsku komisiju da se dogovore o zajedničkom pristupu ograničenjima putovanja i testiranju na covid-19, jer bez toga ne trpi samo turizam nego i druge industrije. ECTAA se time pridružuje sličnim pozivima ostalih europskih udruženja i dionika iz turizma, ali i drugih industrija, da Europa mora djelovati koordiniranije kada su u pitanju ograničenja putovanja.

"Svakodnevno se donose nova putnička ograničenja koja znatno utječu na mogućnosti prekograničnih putovanja, a takva su ograničenja, posebice karantene, zapravo isto što i zatvaranje granica. To ima ogroman utjecaj na živote ljudi, društva i globalnu ekonomiju, u čemu je turistička i industrija putovanja među najteže pogođenim, a to utječe i na gospodarske aktere i aktivnosti svih industrija", prenosi se u priopćenju nedavna zajednička izjava više udruženja, među kojima su i Eurochambres, EuroCommerce i druga, čemu se pridružuje i ECTAA.

Ističu kako se zalažu i podržavaju i inicijative da se odlazak u karantene zamijeni testiranjem na covid-19, pa i u sklopu zračnog prometa, i to prije polaska na putovanja iz područja s visokim rizikom u EU/Schengenskom prostoru i iz trećih zemalja.

Potrebno je, dodaju, brzo usvajanje prijedloga za koordinaciju ograničenja putovanja, koji uključuje zajedničke kriterije za procjenu rizika i zajednički sustav kodiranja u boji/mapiranje označenih rizičnih područja.

"Potrebni su nam europski politički čelnici koji će sada djelovati, jer smo vrlo blizu kolapsa turističke i industrije putovanja, što će imati kaskadni učinak na ostale gospodarske sektore", zaključno upozorava predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski.