POMAK NA BOLJE

Euro ojačao, dobitci ipak ograničeni

03.01.2012 u 19:15

Bionic
Reading

Euro je u utorak na međunarodnim tržištima ojačao, poduprt boljim od očekivanih gospodarskih podataka koji su potaknuli ulaganja u rizičniju imovinu, no pritisci na euro trebali bi ostati i u 2012. zbog zabrinutosti u vezi državnih dugova i slabog rasta u eurozoni

Euro je tijekom dana ojačao jedan posto prema dolaru, dosegnuvši najvišu razinu u danu od 1,3059 dolara. Time se dodatno udaljio od najniže razine u 15 mjeseci od 1,2858 dolara, na koju se spustio prošli tjedan.

Prema jenu je bio na dobitku 0,5 posto i njime se trgovalo po 99,95 jena. Oporavio se tako donekle u odnosu na 98,71 jena, najnižu razinu od prosinca 2000. godine, na koju se spustio u ponedjeljak u slaboj blagdanskoj trgovini. Dolar je oslabio 0,3 posto prema jenu, na 76,70 jena, što je nedaleko rekordno niske razine od približno 75,31 jena, na koju se spustio u drugoj polovini listopada.

Tržišta je ohrabrila kombinacija poboljšanih podataka o aktivnostima u kineskom sektoru proizvodnje i usluga, te povoljni podaci s njemačkog tržišta rada, koji su pokazali pad nezaposlenosti u prosincu.

Trgovci su izvijestili i o potražnji američkih banaka za eurima, koja je pomogla oporavku europske jedinstvene valute prema jenu i dolaru. No, pritisci na euro i dalje će vjerojatno proizlaziti iz nepopustljivih zabrinutosti u vezi golemih državnih dugova i nedostatnih mjera kojima bi se riješila dvogodišnja dužnička kriza u eurozoni, koja je zaprijetila novom recesijom u regiji, tumače analitičari.

Zabrinutosti u vezi Grčke u utorak su dodatno ojačale nakon što je glasnogovornik vlade kazao da će zemlja morati napustiti eurozonu ako ne postignu dogovor s međunarodnim zajmodavcima o drugom paketu pomoći, vrijednom 130 milijardi eura.

'Dulji oporavak eura uvjetovan je trajnim poboljšanjem gospodarskih pokazatelja u eurozoni. Zabrinutosti u vezi Španjolske i Italije nisu prestale i grčki rizici vjerojatno će pridonijeti sumornim izgledima za euro, zbog čega su u drugi plan potisnute pozitivne vijesti iz njemačkog gospodarstva', kazao je Valentin Marinov, valutni strateg u Citiju.

Euru bi ipak od određene pomoći mogao biti eventualni napredak u pregovorima europskih političara o mjerama za rješavanje dužničke krize u eurozoni u seriji najavljenih sastanaka za siječanj. U središtu pozornosti tržišta bit će stoga sastanak francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu 9. siječnja, na kojem će vjerojatno glavne teme biti nova pravila za jačanje proračunske discipline u EU.

Ministri financija 27-članog EU-a sastat će se 23. siječnja, dok će se summit čelnika EU-a održati tjedan dana nakon toga. Nove smjernice ulagačima dat će i novi niz gospodarskih pokazatelja iz SAD-a, uključujući ključan podatak s tržišta rada, na rasporedu za objavu potkraj tjedna.