PRIVREMENO OLAKŠANJE

Euro blago ojačao nakon nove pomoći Grčkoj

02.12.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Na valutnim je tržištima tečaj eura prema dolaru prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana, zahvaljujući odobrenju nove pomoći Grčkoj kako bi izbjegla bankrot, no krajem tjedna ponovno je zaronio ispod razine od 1,30 dolara

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1,2985 dolara, a tijekom tjedna dosegnuo je 1,3027 dolara, najvišu razinu od kraja listopada.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je, pak, 0,2 posto, na 107,10 jena, novu najvišu razinu u sedam mjeseci.

I dolar je ojačao prema jenu, za 0,1 posto, pa mu je tečaj dosegnuo 82,45 jena, nešto ispod najviših razina u osam mjeseci.

Poticaj euru stigao je u utorak, nakon što su ministri financija 17 članica eurozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) postigli dogovor o isplati pomoći Grčkoj i nizu mjera koje bi trebale omogućiti osjetno smanjenje grčkog javnog duga u sljedećih deset godina.

Međunarodni kreditori zaključili su da su se stekli uvjeti za deblokadu iduće tranše pomoći Grčkoj u iznosu od 43,7 milijarda eura. U prosincu će se isplatiti više od 34 milijarde, a ostatak od gotovo 10 milijarda u tri obroka u prvom tromjesečju 2013., uz uvjet da Grčka provede obećane reforme.

Analitičari drže da će dogovor o pomoći Grčkoj donijeti tek privremeno olakšanje i očekuju da će euro i dalje biti izložen pritisku, zbog pogoršanih izgleda za gospodarstvo u kontekstu provedbe strogih mjera štednje u nizu zemalja.

‘Početna reakcija bila je pozitivna za euro jer su ulagači odahnuli nakon što je sporazum postignut. Problem Grčke možda je zasada riješen, no postoje veći problemi, poput Španjolske, koji će uz sumorne prognoze rasta za eurozonu biti vrlo teško rješivi’, kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Nova pomoć Grčkoj smanjila je bojazan od širenja dužničke krize u eurozoni, pa su pali prinosi na obveznice Španjolske i Italije, što je također pozitivno utjecalo na europsku valutu.

Japanska je valuta, pak, pod pritiskom već drugi tjedan, što je posljedica približavanja prijevremenih parlamentarnih izbora 16. prosinca.

Špekulira se da bi pobjeda oporbe na izborima dovela do pritiska na japansku središnju banku da dodatno olabavi monetarnu politiku i tako spriječi klizanje gospodarstva u recesiju.