NEZAPAMĆENI OPTIMIZAM

Euforija lansirala Crobex za 6 posto

01.06.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Poplava optimizma obilježila je početak tjedna na Zagrebačkoj burzi. Latentnu burzovnu euforiju ojačale su pozitivne vijesti s globalnih tržišta na kojima indeksi bilježe snažan rast potaknuti informacijama o stabilizaciji kineske industrijske proizvodnje. Crobex je na dnevnoj razini skočio čak 6,01 posto, nastavljajući neprekinuti rast sedmi dan zaredom. Redovni promet dostigao je 90,76 milijuna kuna, a najaktivnije se trgovalo dionicama T-HT-a i Atlantske plovidbe

Navala ulagača koncentirala se na brodarske dionice i dionice prehrambenih kompanija. Tijekom dana tri vodeće brodarske dionice našle su se u blokadi zbog dvoznamenkastog postotnog rasta cijena. Najlikvidnija, Atlantska plovidba, u konačnici je uzletjela za 16,5 posto (na 1.320 kuna), a dvoznamenkasti skok ostvarile su i Tankerska plovidba, Jadroplov i Uljanik plovidba.

Među prehrambenim dionicama skokoviti rast nastavila je Podravka, a pridružili su joj se Kraš, IPK Kandit, Franck, Viro i Zvečevo.

Visoku razinu likvidnosti i natprosječni rast cijena ostvarile su i dionice Adrisa, Belja, holdinga Đuro Đaković, Luke Ploče i Petrokemije.

Dok su ulagači ludovali za brodarskim i prehrambenim dionicama, značajan broj dionica pretrpio je pad cijena. Tako je osjetno oslabio interes za građevinskim dionicama. Osjetan pad cijene pretrpjela je Ingra nakon vlasničkih transformacija i novinskih napisa o problemima s likvidnošću. Cijena dionice IGH Insituta je stagnirala, a solidan rast ostvarili su Dalekovod i Tehnika.

Na silaznoj putanji našle su se i dionice Atlas nekretnina, BC Instituta, Ericssona Nikole Tesle, Konzuma, Luke Rijeka i Varteksa.

Dionica T-HT-a i dalje je vodeća po ostvarenom prometu, a cijena joj se ukopala nadomak 222 kune.

Vodeći europski burzovni indeksi u ponedjeljak su značajno ojačali, poduprti rastom cijena dionica bankarskog, robnog i sektora automobilske proizvodnje, budući da je optimizam ulagača porastao uslijed dobrih vijesti iz kineskog sektora proizvodnje.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje