PRVI MARKET MAKER

Erste preuzeo brigu za dionicu Atlantica

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 25.01.2010 13:42
  • Objavljeno 25.01.2010 u 12:00
Atlantic

Atlantic

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

'Ovo je logičan nastavak našeg ulaganja u odnose s investitorima', rekao je Zoran Stanković, potpredsjednik Uprave za financije Atlantic grupe, komentirajući odluku o angažiranju market makera (održavatelja tržišta) za dionicu Atlantica. Tu ulogu odigrat će Erste vrijednosni papiri koji su danas sa Zagrebačkom burzom potpisali ugovor o obavljanju poslova specijalista za dionice Atlantic grupe

Predstavljajući poslovanje Stanković je naglasio da je Atlantic kompanija koja ostvaruje očekivanja investitora. 'Atlantic je jedna od rijetkih kompanija na hrvatskom tržištu koja najavljuje strateške smjernice i financijske planove i redovito ih ostvaruje', rekao je Atlanticov menadžer, najavljujući da će i prošlogodišnji rezultati biti unutar planiranih i najavljenih.

Uloga market makera

Market maker je banka, brokerska kuća ili druga financijska institucija koja je uvijek spremna po kupovnoj cijeni (bid) kupiti i po prodajnoj cijeni (ask) prodati dionice. Tako će i Erste vrijednosti papiri prihvatiti obvezu svakodnevnog kontinuiranog isticanja naloga za kupnju i prodaju dionica Atlantic grupe u rasponu (spreadu) i vremenu utvrđenom ugovorom sa Zagrebačkom burzom.

'Dionica Atlantica je u 2008. ostvarila najmanji pad, a u 2009. najveći rast cijene među dionicama uvrštenima u službeno tržište', pohvalio se Stanković. Kao glavne razloge takvog uspjeha naveo je financijsku stabilnost i stabilnu vlasničku strukturu. Stabilnu financijsku poziciju kompanije potkrijepio je podacima o omjeru duga i glavnice od 29 posto te omjeru neto duga i EBITDA od 1,57. Rezultate poslovanja za 2009. godinu Atlantic grupa će predstaviti krajem veljače, a tom će prilikom najaviti i poslovne planove i očekivanja za 2010.

'Market maker ne mora donijeti veću likvidnost sam po sebi, ali sigurno će povećati atraktivnost dionice', naglasio je Roberto Motušić, direktor Zagrebačke burze. Dodao je da je ova usluga preduvjet za uvođenje novih proizvoda poput short sellinga, certifikata i sl.

'Atlantic je jedna od najkvalitetnijih dionica na Zagrebačkoj burzi, a kompaniju odlikuje brižan odnos s investitorima', rekao je Hrvoje Krstulović, predsjednik Uprave Erste vrijednosnica, dajući do znanja da je dionica Atlantic grupe jedna od rijetkih koja zadovoljava uvjete za prihvaćanje rizične uloge specijalista - market makera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi