USPJEŠAN TREĆI KVARTAL

Ericsson NT smanjio gubitak na 22,7 milijuna kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.10.2010 12:02
  • Objavljeno 28.10.2010 u 11:12
Gordana Kovačević

Gordana Kovačević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Kompanija Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u trećem kvartalu dobit od 19,6 milijuna kuna, ali je na devetomjesečnoj razini još uvijek u gubitku od 22,7 milijuna kuna zbog umanjenja vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu od 126,5 milijuna kuna

Isključujući taj iznos, u prvih devet mjeseci 2010. ostvarena je neto dobit od 103,8 milijuna kuna, što predstavlja porast od 30,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Tijekom trećeg tromjesečja naplaćeno je 149,9 milijuna kuna kazahstanskog potraživanja, a aktivnosti usmjerene na naplatu preostalih 20 milijuna kuna tog potraživanja su u tijeku, poručuju iz kompanije.

Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 343,0 milijuna kuna, što je rezultat usmjerenosti kompanije na unapređenje obrtnog kapitala, uključujući i naplatu prethodno spomenutog kazahstanskog potraživanja.

Knjižene narudžbe smanjile su se za 3,5 posto te u prvih devet mjeseci iznose 1.036,2 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje smanjeni za 16,2 posto na 845 milijuna kuna. Ukupni prodajni rezultati posljedica su porasta prodaje na tržištima Zajednice neovisnih država i tržištu matične kompanije Ericssona, dok domaće tržište i tržišta regije bilježe pad. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta iznosi 26,6 posto, izvoz u ostale zemlje čini 35,2 posto, dok izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje sa 38,2 posto.

Bruto marža od 18,3 posto značajno je poboljšana u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je iznosila 11,3 posto, ali bilježi lagani pad u odnosu na 18,8 posto u prvom polugodištu ove godine. Navedena kretanja rezultat su asortimana prodanih proizvoda i usluga, perioda i troškova investiranja u razvojne projekte te pozitivnog utjecaja stalne usmjerenosti kompanije na unapređenje operativne i troškovne učinkovitosti.

Operativna dobit isključujući umanjenje vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu iznosi 85,3 milijuna kuna, u usporedbi s 31,3 milijuna kuna u prvih devet mjeseci prošle godine. Taj rezultat posljedica je veće bruto marže, smanjenja prodajnih i administrativnih troškova te dodatnih troškova restrukturiranja vezanih uz prijevremeno umirovljenje u iznosu od 7,9 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi