PRVIH DEVET MJESECI

Ericsson NT: Prihodi porasli 6,2 posto, a dobit 3 posto

29.10.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvih devet mjeseci ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 967,6 milijuna kuna što je porast od 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istovremeno, operativna dobit porasla je za 10 posto te iznosi 61,2 milijuna, a čista dobit za 3 posto na 60,9 milijuna kuna

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 21,2 posto, usluge za Ericsson 60,4 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,4 posto. Tijekom prvih devet mjeseci ostvaren je značajan porast prihoda od aktivnosti na Ericssonovom tržištu, čime je neutraliziran pad prihoda na ostalim tržištima.

Bruto marža od 12,9 posto niža je u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica promjene u asortimanu prodanih proizvoda i usluga (porast usluga Ericssonu) i kontinuiranog pritiska na cijene. 'Ova promjena u asortimanu rezultira nižom maržom, ali istovremeno manjom izloženošću poslovnim i operativnim rizicima' ističe Gordane Kovačevć, predsjednice Ericssona Nikole Tesle.

Pad prihoda na domaćem tržištu od 13,3 posto rezultat je smanjivanja i odgađanja investicija u segmentu radio pristupne mreže i području e-sustava. Što se izvoznih tržišta tiče na kojima je prihod potonuo 26,3 posto, nove poslovne prilike, prvenstveno na bosansko-hercegovačkom tržištu u Ericssonu NT očekuju u sljedećem razdoblju.

'Na tržištu Zajednice Neovisnih Država u tijeku su marketinško-prodajne aktivnosti na nekoliko projekata u telekom segmentu te u segmentu Industrije i društva (e-zdravstvo)', navodi Kovačević.