UNATOČ PADU PRIHODA

Ericsson NT: Dobit porasla 9,7 posto

26.07.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine prihode od prodaje u iznosu od 673,6 milijuna kuna, što je 21 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblju, dok mu je dobit porasla za 9,7 posto, na 88 milijuna kuna, izvijestila je danas ta tvrtka

Ukupni prihodi te kompanije dosegnuli su u prvom polugodištu 688,5 milijuna kuna, što je 21,7 posto manje nego u istom razdoblju lani. Pritom su ukupni rashodi smanjeni gotovo 25 posto, na 600,5 milijuna kuna.

Operativna dobit porasla je 34,6 posto, na 84 milijuna kuna, dok povrat od prodaje (ROS) bilježi porast na 13,1 posto.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 25 posto, izvoz na Ericssonovo tržište 43 posto, dok izvoz na ostala tržišta sudjeluje s 32 posto.

Ukupna novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, krajem polugodišta iznose 429,8 milijuna kuna. Novčani tok od poslovnih aktivnosti je pozitivan. Kompanija i dalje ima snažnu bilancu s ukupnom imovinom od 989,4 milijuna kuna te udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 62,5 posto, izvijestio je Ericsson Nikola Tesla.

Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 10,7 milijuna kuna, dok je usporedbe radi u prvom polugodištu lani bio 174,3 milijuna.

'Tijekom prvog polugodišta kompanija je nastavila uspješno poslovati usmjerivši se na sljedeća ključna područja: profitabilan rast, učinkovitost, novčani tok i upravljanje rizicima', navodi u izvješću predsjednica Uprave te kompanije Gordana Kovačević, te dodaje da prihodi od prodaje bilježe pozitivan trend na svim tržištima, osim na tržištima Zajednice Neovisnih Država.

'Posebno me raduje porast prihoda od prodaje na domaćem tržištu i tržištima u regiji te kontinuirano dobri rezultati ostvareni na Ericssonovu tržištu. Naša snažna fokusiranost na izvozna tržišta rezultirala je visokim udjelom izvoza u ukupnim prihodima od prodaje od 75 posto', ističe Kovačević.

Iako su ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi u 2013. godini još uvijek prisutni, ICT industrija ima značajan potencijal i važnu ulogu u razvoju poslovanja i društva u cjelini, navodi se u izvješću kompanije.

'Kompanija je dobro pozicionirana za nastavak podrške svojim kupcima i partnerima na transformacijskom ICT tržištu na putu prema ostvarenju vizije umreženog društva', zaključuje Gordana Kovačević.