CEIZ INDEKS

Ekonomski institut tvrdi da se gospodarstvo nastavlja oporavljati

04.12.2015 u 10:25

Bionic
Reading

CEIZ indeks u listopadu ove godine povećan je za 0,2 indeksna poena u odnosu na rujan, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ), čiji analitičari ističu da kretanje CEIZ-a, kao i BDP-a, upućuje na to da se gospodarstvo oporavlja

CEIZ indeks bilježi izraženi trend rasta još od lipnja prošle godine, podsjeća EIZ, a od tada do kraja listopada ove godine vrijednost indeksa kumulativno je porasla za 2,3 indeksna boda.

‘Budući da je od posljednjeg tromjesečja 2014. godine pa do trećeg tromjesečja ove godine desezonirani BDP zabilježio pozitivne tromjesečne promjene, možemo potvrditi da kretanje i CEIZ indeksa i BDP-a upućuje na to da se gospodarstvo oporavlja’, ocjenjuju analitičari Ekonomskog instituta.

Dapače, ističu da se, ‘s obzirom na to da se isti uzorak nastavio i u prvom mjesecu četvrtog tromjesečja, može očekivati da će zadnje tromjesečje ove godine obilježiti ista pozitivna gospodarska kretanja koja su obilježila i prethodna četiri tromjesečja’.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.
CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.

Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.