BORBA S KRIZOM

Europska komisija želi da banke blažim pravilima pojačaju kreditiranje

28.04.2020 u 20:31

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) predlaže bankama privremeno ublažavanja pravila s ciljem lakšeg kreditiranja tvrtki i kućanstava koje se bore s posljedicama koronakrize, rekao je u utorak dužnosnik Europske unije.

Ako se u potpunosti provedu, te bi izmjene mogle dovesti do toga da banke u Europi upumpaju dodatnih 450 milijardi eura kredita u gospodarstvo, rekao je jedan dužnosnik.

'Odlučno podupiremo kućanstva i poduzeća kako bismo u najvećoj mogućoj mjeri ublažili gospodarsku štetu uzrokovanu koronavirusom. Bankarski sektor pritom može itekako pomoći', rekao je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis u Bruxellesu.

Veća fleksibilnost, kao i predložene ciljane izmjene propisa, omogućit će zajmodavcima da očuvaju nesmetano pružanje likvidnosti i time kućanstvima i tvrtkama omoguće pristup potrebnom financiranju, istaknuo je.

Paket uključuje nove naputke o računovodstvenoj i prudencijalnoj regulativi u EU-u te privremenu dopunu bankovnih pravila u EU.

Među mjerama koje se predlažu su primjerice odgoda primjene određenih pravila o kapitalnim zahtjevima za banke, ako bi im se omogućio veći prostor za dodjelu kredita.

Komisija također podržava nedavne izjave o fleksibilnijem tumačenju računovodstvenim i bonitetnih pravila, među ostalim Baselskog odbora za nadzor banaka, Europske agencije za banke (EBA) i Europske središnje banke (ECB). 

To se, primjerice, odnosi na procjenu vrijednosti zajmova koji su privremeno nenaplativi ili teško naplativi. 

EK podržava i apele bankama da se suzdrže od isplate dividende i budu oprezne u pogledu isplata bonusa.