NOVA SURADNJA

EBRD i HPB dogovorili kreditnu liniju od 10 milijuna eura

03.02.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) jača suradnju s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) odobravanjem financijskog paketa koji uključuje tri kredita u vrijednosti od 10 milijuna eura. Ugovore o kreditima potpisali su Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku i Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a u petak, 3. veljače u Zagrebu

Prva kreditna linija od šest milijuna eura namijenjena je financiranju malih i srednjih poduzetnika. Ovaj važan segment gospodarstva i dalje bilježi slabiji rast zbog nedostatnih financijskih izvora, posebno izvan većih hrvatskih gradova. Kako bi bili konkurentni na domaćem i stranim tržištima, dugoročne izvore financiranja osigurali su HPB i EBRD ovom kreditnom linijom.

Druga linija od dva milijuna eura namijenjena je kreditiranju poduzetnica s ciljem poticanja razvoja poslovanja. Osim kredita, EBRD osigurava i poslovno savjetovanje kako financijskim institucijama tako i poduzetnicama koje se financira iz Fonda za suradnju Tajvana i EBRD-a u iznosu od 100.000 eura te EBRD-ovog posebnog dioničarskog fonda od 130.000 eura.

Treći kredit u iznosu od dva milijuna eura namijenjen je projektima energetske učinkovitosti stambenih objekata. EBRD je osmislila ovu inicijativu kako bi se iskoristio veliki potencijal unapređenja energetske učinkovitosti stambenih objekata koji su među najvećim krajnjim potrošačima energije.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku dodala je: 'Ugovor s HPB-om potvrđuje predanosti Banke daljnjem jačanju hrvatskog gospodarstva kroz provedbu kvalitetnih projekata i strateškog dijaloga s ciljem poticanja rasta. Ovo kreditno financiranje HPB-a dobar je primjer široke palete proizvoda i oblika suradnje koje nudi EBRD'.

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a o suradnji s EBRD-om naglašava: 'Zadovoljstvo nam je poslovati s EBRD-om, a posebno što zahvaljujući našoj suradnji potpisujemo kreditne linije za jačanje SME segmenta, za razvoj biznisa koji vode žene te poticanje projekata održive energije. To je važno i za naše klijente i za hrvatsko gospodarstvo'.