FIJASKO S INVESTITORIMA

Đuri Đakoviću će novac za preživljavanje dati država

12.12.2014 u 15:29

Bionic
Reading

Nakon fijaska s prva dva kruga dokapitalizacije Đure Đakovića, u kojima su investitori uplatili i upisali samo 584.894 nove dionice Đure Đakovića, po cijeni od 20 kuna ili ukupno 11,7 milijuna kuna, tek se treći krug pokazao kao potpun promašaj. Iako su se u Upravi Đure Đakovića nadali i prognozirali da će treći krug (koji je trajao ovaj tjedan) biti upisano preostalih 9,12 milijuna novih dionica ove slavonskobrodske tvrtke - to se nije dogodilo

Tako je danas Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku da će upis u trećem krugu pokriti Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji će izvršiti upis i uplatu maksimalno 3.250.000 dionica, za što će ukupno platiti 65 milijuna kuna.

'U slučaju nemogućnosti pravovremenog pribavljanja sredstava za uplatu dionica Centar će nabavku sredstava za uplatu dionica osigurati kreditnim zaduženjem bez provođenja postupka javne nabave. U slučaju pribavljanja sredstava kreditnim zaduženjem kao osiguranje će se u zalog dati dionice kompanije', navodi se u priopćenju Vlade.

Pravo upisa u prvom su krugu dokapitalizacije imali postojeći dioničari tvrtke, a u drugom kvalificirani ulagatelji.

U javnom je pozivu stajalo kako će se 'izdanje smatrati uspješnim ako se u sva tri kruga upiše i uplati najmanje četiri milijuna novih dionica'.

S obzirom na najnoviji razvoj događaja, može se zaključiti kako je dokapitalizacija Đure Đakovića krahirala i zapravo je država ta koja financijskom injekcijom spašava slavonskobrodsku tvrtku.

Početkom srpnja predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal je izjavio da dokapitalizacija treba osigurati stabilnost poslovanja tvrtke i članica Đuro Đaković grupe, a sredstva prikupljena dokapitalizacijom upotrijebit će se za preustroj i osposobljavanje tvrtke te za jačanje kapaciteta za preuzimanje novih poslova.