IZNIMAN PROJEKT

Dubrovačkom aerodromu iz EU fondova najmanje 130 milijuna eura!

Bionic
Reading

Zračna luka Dubrovnik računa s novcem iz fondova EU-a za provedbu 220 milijuna eura vrijednog projekta obnove i razvoja do 2020. godine. Investicija obuhvaća temeljitu rekonstrukciju postojećih objekata, te izgradnju nove infrastrukture i putničkog terminala nužnih za sigurno poslovanje Zračne luke, piše Slobodna Dalmacija

Upravo je obnovu i proširenje kapaciteta prošle jeseni, kao primjer jednog od najznačajnijih i u nacionalnim okvirima najbolje osmišljenih prometnih projekata, izdvojio ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić, koji je uoči primanja Hrvatske u EU procijenio da bi se projekt mogao financirati s barem 130 milijuna eura iz europske blagajne, piše Slobodna Dalmacija

Projekt je rezultat zajedničke akcije nekoliko hrvatskih ministarstava, a osmišljen je radi poboljšanja prometne povezanosti izolirane dubrovačke regije i smanjivanja gužvi na zračnom pristaništu. Oba se cilja, prema mišljenju autora projekta iz više ministarstava, mogu postići izgradnjom novog putničkog terminala, rekonstrukcijom uzletišta s uređenjem zaštitnog pojasa, te preuređenjem postojećih poletno-slijetnih staza. Projektom je predviđena i izgradnja novih staza, dijela stajanke za zrakoplove te spremišta goriva.

'Uvjereni smo da ćemo dobiti novac iz fondova EU-a jer je u izradi projekta sudjelovala konzultantska tvrtka Jaspers, koju je plaćala upravo Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a to se radi samo za vrlo perspektivne objekte. Računamo na maksimalno odobreni iznos od EU-a', kazao je proljetos direktor Zračne luke Roko Tolić na predstavljanju projekta.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naglasio je da je riječ o iznimnom projektu u kojemu su tri glavna naglaska sigurnost, zaštita okoliša i energetska učinkovitost.