imota odlazi u stečaj

Goran Marić nije uspio spasiti državnu vinariju, otkazi za svih 75 radnika

16.05.2017 u 18:42

Bionic
Reading

Neizvjesna je sudbina 75 radnika državne tvrtke Imota jer je nad tom vinarijom iz Donjeg Prološca, zbog dugotrajne blokade računa, u ponedjeljak otvoren stečaj na Trgovačkom sudu u Splitu

Svih 75 djelatnika dobit će otkaze, a hoće li biti ponovnog zapošljavanja i mogućnosti za nastavak proizvodnje, znat će se 1. rujna, kada je sazvano ročište na kojem će stečajna upraviteljica Anči Bašić vjerovnicima iznijeti u kakvom se gospodarskom položaju nalazi Imota, piše Slobodna Dalmacija.

Imota se od stečaja nije uspjela spasiti ni predstečajnom nagodbom, koju je sa svojih 63 vjerovnika uspješno sklopila 24. studenoga 2014. godine. Račun joj je bio odblokiran, a vjerovnici su joj oprostili 70 posto od 98 milijuna kuna duga, a preostalih 30 posto trebala im je isplaćivati u 48 mjesečnih rata.

Tvrtka je najviše dugovala Poreznoj upravi, ujedno i najvećem dioničaru s 94,18 posto udjela, koji joj je, od 29 milijuna kuna carinskih obveza, otpisao 20,32 milijuna pa je vinariji ostalo platiti 8,71 milijun kuna. Od 34,5 milijuna kuna poreznih obveza, otpisano joj je 24,15 milijuna pa je trebala u ratama dati 10,35 milijuna.

Početkom svibnja Imotski je posjetio ministar državne imovine Goran Marić i tom prilikom održao emotivan govor. 'Uvijek me trnci prođu kad prođem ovuda. Uvijek me vezalo i brinulo što se događa u ovom kraju. Imotski je na granici. Ali Imotski je i na rubu! A ne bi trebao biti…' poručio je Marić.

Tijekom posjeta ministar je razgovarao s predsjednikom Uprave Imote Ivicom Škorom. Unatoč nadi da će država pronaći rješenje za svoju vinariju, tjedna dana nakon Marićeva posjeta otvoren je stečaj and Imotom.